IMF: risico complete stagnatie wereldeconomie flink toegenomen

Het risico van een complete stagnatie van de wereldeconomie is aanzienlijk toegenomen. De al lage groei van dit moment kan verder afnemen, zodat het leidt tot stilstand, zo schrijft het IMF in de halfjaarlijkse World Economic Outlook die pessimistischer van toon is dan de cijfers doen vermoeden.

Een boer in Yili, in de Chinese regio Xinjiang.Beeld reuters

De Amerikaan Maurice Obstfeld, die in september de Fransman Olivier Blanchard opvolgde als hoofdeconoom van het IMF, sprak vanmiddag Nederlandse tijd tijdens de presentatie in Lima van drie hoofdtrends: de afnemende groei in China, de ineenstorting van de grondstoffenprijzen en de verwachte renteverhoging in de VS. 'De 'heilige graal' van geleidelijke en evenwichtige expansie van de wereldeconomie blijft een illusie', zo zei hij aan de vooravond van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

De groei van de wereldeconomie voor dit jaar is door het IMF opnieuw met 0,2 procentpunt verlaagd van 3,3 in juli naar 3,1 procent in oktober, nadat begin dit jaar nog een groei werd voorspeld van 3,5 procent. Voor 2016 wordt gerekend op een sterkere groei, maar op middellange termijn is het IMF pessimistisch door de teruggang in China en de gevolgen die deze heeft voor de grondstofexporterende landen zoals die in Latijns-Amerika, Afrika, Canada en Noorwegen. 'De opkomende landen hebben de laatste jaar de groei gedragen en vallen nu terug', aldus Obstfeld. In de geïndustrialiseerde landen gaat het wel weer iets beter, maar in een zeer laag tempo.

Lees ook: Het ging net zo lekker allemaal

Deze week vergaderen IMF en Wereldbank over de staat van de wereldeconomie. De stemming is een stuk somberder dan een halfjaar geleden, en juist de Nederlandse economie zal dat merken. (+)

Stijging productiviteit

Het IMF wijst op de geringe stijging van de productiviteit in de wereld die wordt veroorzaakt door het lage investeringsniveau. Andere factoren die de groei ondermijnen, zijn de teruglopende vraag, de vergrijzing en de politieke instabiliteit die leidt tot migratie, zowel binnen landen als grensoverschrijdend.

Robotisering en digitalisering kunnen de groei weer doen aantrekken, maar het kan nog decennia duren voordat dit zich vertaalt in hogere productiviteit.

Obstfeld zei dat er voor economisch herstel niet voor elk land dezelfde gereedschappenkist kan worden gebruikt. 'Maar er zijn een paar algemene waarheden. De opkomende landen en de ontwikkelingslanden moeten zich gereed maken voor de rentestijging in de VS en andere landen als Groot-Brittannië. Geïndustrialiseerde landen moeten afrekenen met de problemen die nog resten van de kredietcrisis, zoals de ondergekapitaliseerde banken. Er blijft stimulering nodig in landen waar de vraag stagneert - met name door investeringen in de infrastructuur. En structurele hervormingen moeten worden doorgezet', aldus Obstfeld.

De beurs van New York.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden