IMF: recessie ligt op de loer in industrielanden

De wereldeconomie loopt forse klappen op door de kredietcrisis. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is sprake van de gevaarlijkste financiële crisis sinds de jaren dertig....

De cijfers van het IMF zijn zeer somber. In juli dacht het nog dat de mondiale economie volgend jaar 3,9 procent zou groeien. Drie maanden later is dat cijfer al verlaagd naar 3 procent. Volgens het IMF kan dan worden gesproken van een wereldwijde recessie.

De eurolanden zullen dit jaar afsluiten met een groei van 1,3 procent, denkt het IMF. Maar volgend jaar zal dat niet meer zijn dan een schamele 0,2 procent.

Nederland doet het met 1 procent nog niet eens zo slecht. En de werkloosheid zal hier tot en met volgend jaar met 2,9 procent het laagst zijn van alle westerse landen, op Zwitserland na.

De economieën van Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Ierland zullen krimpen, en bij Duitsland staat in het IMF-rapport een groeipercentage van 0.

In de Verenigde Staten komt de economie dit jaar sowieso ‘met piepende remmen tot stilstand’, schrijft het IMF. Het is steeds waarschijnlijker dat de VS eind dit jaar in een recessie terechtkomen. Als maatregelen van de overheid om de kredietcrisis te beteugelen geen succes hebben, wordt het beeld nog somberder.

Ook met Aziatische reuzen als China en India zal het slechter gaan, want hun groei neemt sterk af. In China bedraagt die dit jaar waarschijnlijk nog 9,7 procent. Volgend jaar is het niet meer dan 9,3 procent. India daalt van 7,9 naar 6,9 procent. Hun export zal minder snel groeien, hun binnenlandse consumptie neemt wel toe.

Kleinere Aziatische landen hebben te kampen met hoge voedsel- en energieprijzen. In Afrika zullen de financiële crisis en stijgende inflatie een einde maken aan jaren van stabiele groei.

Te midden van alle treurig stemmende cijfers vallen die over de inflatie nog een beetje mee. Geïndustrialiseerde landen moeten volgens het IMF in 2009 rekenen op 2,3 procent. Dit jaar is dat 3,6.

In zijn rapport heeft het IMF geen rekening gehouden met de wereldwijde verlaging van de rente met een half procentpunt, die gisteren bekend werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden