IMF: overheden moeten ingrijpen

Om de kredietcrisis effectief te kunnen bestrijden moeten overheden wereldwijd ingrijpen. Ze moeten de financiële problemen te lijf in de huizenmarkt, de bankensector en de beleggersmarkt voor hypotheekobligaties....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Strauss-Kahn denkt dat ‘publieke interventie evidenter wordt’ en hij suggereert dat overheidssteun in de effectenmarkten, de huizenmarkt of in het bankwezen, als ‘een derde verdedigingslinie’ kan fungeren, naast monetair en fiscaal beleid.’

Lex Hoogduin, chef-econoom van Robeco, begrijpt niet wat Strauss-Kahn precies wil. Fiscaal en monetair is ongeveer alles geprobeerd wat mogelijk is. Er zijn honderden miljarden euro’s in de financiële markten gepompt. De Amerikanen hebben een belastingverlaging gekregen en er zijn banken (Bear Stearns en Northern Rock) gered.

Het enige wat Hoogduin kan bedenken wat nog niet is geprobeerd, is het kopen van huizen, aandelen of obligaties. ‘Maar dat probeer je zo lang mogelijk uit te stellen.’ Hoogduin, die de rechterhand was van Wim Duisenberg toen die president was van de Europese Centrale Bank, denkt dat het verstandig is dat de financiële markten nu even met rust worden gelaten. ‘De genomen maatregelen moeten de tijd krijgen voordat ze kunnen werken.’

Strauss-Kahn denkt er anders over. Volgens de Franse IMF-voorzitter moet worden geprobeerd om de structuur van leningen te veranderen. ‘Met alle respect voor de banken, maar als de kapitaalbuffers niet snel genoeg gerepareerd kunnen worden door de private sector, dan kan de inzet van publiek geld onderzocht worden’, denkt hij.

Het enige land dat tot nu toe hardop overweegt belastinggeld in te zetten om de financiële crisis het hoofd te bieden is IJsland. Dit land wordt naar eigen zeggen aangevallen door speculanten.

Strauss-Kahn maakt zijn opmerkingen aan de vooravond van de voorjaarsbijeenkomst van het IMF en de Wereldbank, deze week in Washington. Daar ontmoeten ministers van Financiën en centralebankiers uit de hele wereld elkaar om onder meer over de kredietcrisis te spreken. Diverse landen zijn al enige weken in overleg over de manier waarop de crisis kan worden bezworen.

In de Financial Times reageert oud-voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, op kritiek op zijn beleid. Door de continue renteverlagingen die Greenspan sinds 2001 doorvoerde, zou de Fed hebben bijgedragen aan de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt en daarmee aan het roekeloze beleggersgedrag van de afgelopen jaren. Greenspan schrijft daarover: ‘Het statistisch bewijs voor een verband tussen het monetaire beleid en de huizenprijzenzeepbel is erg fragiel.’ Hij verbaast zich over alle kritiek op zijn beleid.

Volgens Strauss-Kahn is de crisis inmiddels wereldwijd. ‘De zogenoemde ontkoppelingstheorie is totaal misleidend’, stelt de IMF-topman. Volgens de ontkoppelingstheorie nemen landen als China en India de plaats in van de VS als internationale groeimotor. Volgens Strauss-Kahn zullen ook deze landen geraakt worden.

Het IMF publiceert woensdag de nieuwe groeiverwachtingen. Vorige week lekte uit dat het IMF uiterst somber is over de nabije toekomst. Het fonds stelt dat er een 25 procent kans is op een wereldwijde recessie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden