IMF laat banken schrikken

Met mondiale heffingen hoopt het IMF te voorkomen dat belastingbetalers opnieuw opdraaien voor de redding van banken...

WASHINGTON Financiële instellingen hebben geschrokken gereageerd op een voorstel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een mondiale bankenbelasting. Ze vrezen dat deze belasting hun miljarden gaat kosten.

Het IMF wil dat banken en verzekeraars een dubbele belasting betalen: enerzijds een vaste heffing op grond van het balanstotaal - financial stability contribution - en daarnaast een variabele heffing - financial activities tax - die afhankelijk is van de bankwinst en de uitgekeerde bonussen.

De voorstellen zullen komend weekeinde worden besproken tijdens de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington.

Via de eerste heffing moet een fonds worden gevormd waaruit reddingsoperaties van banken kunnen worden gefinancierd, zodat de financiële sector zelf en niet de belastingbetaler voor de kosten opdraait. Volgens het IMF kunnen de extra belastingen een fonds opleveren dat goed is voor 2 tot 4 procent van het bruto binnenlands product van een land. Voor Nederland zou dat een bedrag van 12 tot 25 miljard euro zijn.

De tweede, variabele heffing zal in de schatkist van de overheden moeten vloeien. De bedoeling is dat banken op deze wijze een bijdrage leveren aan de kosten van de kredietcrisis. Het IMF-voorstel was perfect getimed, vlak nadat internationaal grote woede was ontstaan over de recordwinst van de zakenbank Goldman Sachs. Groot-Brittannië reageerde meteen enthousiast. De Franse minister van Financiën Christine Lagarde zei woensdag ‘blij te zijn dat het debat nu serieus is begonnen’. ‘Het IMF-voorstel geeft ons een keuze.’

Het voorstel is alleen haalbaar als alle landen meedoen. Anders leidt het tot valse concurrentie en het ontstaan van nieuwe belastingparadijzen – zoals de Londense City en Wall Street vrezen. Ook verzekeraars, hedgefondsen en andere financiële instellingen moeten de heffingen betalen, zodat ook via die weg de belastingen niet kunnen worden ontweken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.