IMF kraakt hervormingen in Japan

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft scherpe kritiek op de economische hervormingsplannen van Japan. Het fonds waarschuwt Tokio dat een mislukking van de hoognodige aanpassingen kan uitmonden in een verdere daling van de yen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De regering heeft weliswaar een aantal noodzakelijke voorstellen gedaan, maar die zijn te traag, te oppervlakkig en te slap. Gezien de ernst van de huidige situatie is een krachtiger programma vereist, zo onderstreept het IMF in zijn jaarlijkse beoordeling van Japan die gisteren in Washington werd gepubliceerd.

Het IMF is niet in een positie om Japan te dwingen om maatregelen te nemen, want Japan is de grootste schuldeiser in de wereld en heeft bijvoorbeeld een groot deel van de Amerikaanse staatsschuld in handen. Van IMF-krediet is Japan al helemaal niet afhankelijk en daarom kan het IMF de crisis in Japan alleen maar volgen.

Het IMF vindt dat Tokio moet breken met het beleid uit het verleden om het tij te keren. Dat moet snel en overtuigend gebeuren. Speerpunt in het nieuwe beleid moet een sanering van de bankensector zijn. Ook dient de regering de binnenlandse vraag aan te jagen. Dat is tevens hard nodig om de crisis in tal van andere Aziatische landen te kunnen overwinnen.

Het IMF heeft de groeiraming voor de economie van Japan neerwaarts bijgesteld. Het heeft de nulgroei geschrapt en vervangen door een achteruitgang van de economische bedrijvigheid met 1,7 procent. De consumptie in de op één na grootste economie ter wereld zal met 0,9 procent slinken.

Hierdoor gaat een groeiend aantal ondernemingen failliet. In juli gingen 1710 bedrijven bankroet. Dat kwam neer op een groei van ruim 35 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit is de veertiende maand op rij waarin sprake is van een toename van faillissementen van bedrijven.

Door de cumulatie van slecht nieuws kelderden de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio vrijdag opnieuw. Aan het eind van de handel was de Nikkei-index 258,09 punten lager op 15.123,93. Dat betekende een verlies van 1,7 procent.

Beleggers op de effectenbeurs van Tokio bleken vrijdag wederom erg onzeker door crisis in tal van Aziatische landen. Daarnaast waren ze terughoudend na de dalingen die de effectenbeurzen van Moskou en New York donderdag te verwerken kregen alsmede het verlies op de aandelenmarkt van Maleisië vrijdag. Ook de nog altijd zwakke positie van de yen speelde weer mee, al wist de Japanse munteenheid deze keer licht op te krabbelen.

In de loop van de handel kwam de toonaangevende beursgraadmeter van de op één na grootste economie ter wereld met 15.049 akelig dicht in de buurt van de 15.000-puntengrens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden