IMF: Groeiend nationalisme bedreigt wereldeconomie

De wereldeconomie groeit steeds minder hard. Landen keren zich naar binnen nu terrorisme dreigt en de inkomensongelijkheid toeneemt.

De kunstenaar Kaya Mar werkt in zijn Londense studio aan schilderijen over het Britse EU-referendum.Beeld epa

Het groeiende nationalisme en protectionisme bedreigen de wereldeconomie. 'Landen raken steeds meer naar binnen gekeerd als gevolg van toenemende inkomensongelijkheid en de dreiging van terrorisme', zei Maurice Obstfeld, de hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de presentatie van de World Economic Outlook aan het begin van de voorjaarsvergadering in Washington.

'De humanitaire tragedie van miljoenen vluchtelingen die naar naburige landen worden verdreven leidt samen met andere economische tegenvallers tot een nieuwe golf van naar binnen gekeerd nationalisme in Europa', waarschuwde Obstfeld. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten. 'Tegelijkertijd is daarbij de consensus voor het Europese project tanende.'

Het IMF voorspelt voor dit jaar voor de wereldeconomie nog maar een groei van 3,2 procent. In januari was de groeiverwachting voor 2016 nog 3,4 procent en eind vorig jaar nog 3,6 procent. Hij sprak niet van een dreigende recessie maar wel van stagnatie. Obstfeld: 'De economie groeit, maar in een steeds lager en zeer teleurstellend tempo. Hierdoor zijn de risico's groot dat bij tegenvallers een omslag plaatsvindt. De economische groei is wereldwijd al veel te lang te langzaam.'

Weinig investeringsbereidheid

Door de grote onzekerheid is er weinig investeringsbereidheid. Het ergst doet zich dat voelen in de grondstoffensector zoals de olietak. Daarnaast zorgt de complexe hervorming van de Chinese economie voor schokken in de groei. Europa kampt vooral met het probleem van vergrijzing. Voor de eurozone is de groei naar beneden bijgesteld van 1,7 naar 1,5 procent en voor Nederland van 1,9 naar 1,8 procent. Ook de groei van de Amerikaanse economie is naar beneden bijgesteld van 2,6 naar 2,4 procent.

De risico's dat de economie verder ontspoort, schat het IMF hoger in dan begin dit jaar. Er is het gevaar van nieuwe onrust op de financiële markten zoals in augustus vorig jaar of januari van dit jaar. Daarnaast vreest het IMF voor de grote gevolgen van een Brexit die het vertrouwen in het herstel verder kan ondermijnen. 'Het in juni geplande referendum over het lidmaatschap van de EU heeft al voor grote onzekerheid onder beleggers gezorgd. Een Brexit kan grote schade toebrengen aan de regio en ook de hele wereld omdat handelsrelaties hierdoor ernstig worden verstoord', aldus Obstfeld.

Maurice Obstfeld.Beeld afp

De grote angst van het IMF is dat de wereldeconomie in een negatieve spiraal raakt door een continue opeenvolging van dalende groeivooruitzichten die investeerders en consumenten verder afschrikt. 'Hardnekkig lage groei zorgt voor littekens en die leiden er weer toe dat de potentiële groei beperkt wordt en daarmee de vraag en de investeringen'

Het IMF heeft geen kritiek op de uitermate ruime monetaire politiek van de centrale banken die al gepaard gaat met negatieve rentes. Maar die moet volgens het instituut wel worden geholpen met stimulerend begrotingsbeleid (hogere overheidtekorten) en economische hervormingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden