IMF: groei Nederlandse economie heel beperkt

De Nederlandse economie hoort ook volgend jaar bij de minst groeiende van de eurozone. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de dinsdag gepubliceerde nieuwste ramingen voor de wereldeconomie.

Redactie
Winkelend publiek in Utrecht. Volgens de IMF toont de Nederlandse economie volgend jaar beperkte groei. Beeld anp
Winkelend publiek in Utrecht. Volgens de IMF toont de Nederlandse economie volgend jaar beperkte groei.Beeld anp

Het IMF rekent voor Nederland op een economische groei van 0,3 procent in 2014, na een krimp van 1,3 procent dit jaar. Binnen de eurozone doen alleen de sterk krimpende economieën van Cyprus en Slovenië (min 3,9 en min 1,4 procent) en het voortploeterende Spanje (plus 0,2 procent) het volgens het IMF volgend jaar slechter. Voor de hele eurozone wordt gerekend op een plus van gemiddeld 1 procent, na een achteruitgang met 0,4 procent in 2013.

De nieuwe ramingen voor Nederland zijn veel somberder dan de vorige, uit april. Een halfjaar geleden voorspelde het IMF een krimp van 0,5 procent in 2013 en werd nog uitgegaan van een groei met 1,1 procent in 2014. De nieuwe prognose komt wel min of meer overeen met het jongste inzicht van het Centraal Planbureau. Dat tekent voorlopig een plusje van 0,5 procent in voor de Nederlandse economie volgend jaar.

Amerika
Voor de Amerikaanse economie zijn de vooruitzichten voorlopig zonniger. Daar voorspelt het IMF een toename van de groei tot 2,6 procent in 2014, na een plus van 1,6 procent dit jaar. Bij die prognose gaan de economen van het fonds er echter wel vanuit dat de huidige problemen rond de begroting en het schuldenplafond op tijd worden opgelost. Gebeurt dat niet, dan zal de realiteit aanzienlijk somberder zijn.

China
De economische groei in China komt volgend jaar met 7,25 procent naar verwachting iets lager uit dan dit jaar (7,6 procent). Het IMF voorziet geen opleving van de groei, aangezien de Chinese regering geen plannen voor grootschalige stimuleringsmaatregelen lijkt te hebben.

Wereldeconomie
De groei van de wereldeconomie trekt volgend jaar volgens het IMF aan tot 3,6 procent. Dat is meer dan de plus van bijna 3 procent die dit jaar wordt gerealiseerd. In historisch perspectief blijft de groei daarmee echter matig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden