IMF: effecten tragere economische groei VS beperkt

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie zal waarschijnlijk vrij weinig hinder ondervinden van de tragere groei van de Amerikaanse economie als gevolg van de problematiek op de huizenmarkt in de Verenigde Staten. Dat zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF meldde dit in een woensdagavond uitgegeven vooruitblik op het halfjaarlijkse rapport World Economic Outlook dat volgende week wordt gepubliceerd.

Het IMF waarschuwde wel dat als de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt overslaan naar de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen in de VS, de negatieve gevolgen voor andere delen van de wereldeconomie groter kunnen zijn. Dit geldt vooral voor landen met sterke economische en financiële banden met de VS, zoals Canada en landen in Latijns-Amerika.

Aantrekkende economie Europa

Het IMF merkte verder op dat als de tragere economische groei van de VS in hoofdzaak het gevolg blijft van de afgekoelde huizenmarkt, het effect op de groei van de wereldeconomie beperkt zal zijn. Dat komt vooral door de aantrekkende economische activiteit in Europa, aldus het IMF.

De organisatie stelde haar groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor dit jaar naar beneden bij. De groei bedraagt volgens het IMF naar verwachting 2,6 procent, waar in september nog werd uitgegaan van 2,9 procent. Voor 2008 gaat het IMF uit van een groei van de Amerikaanse economie met 3 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden