IMF bedenkt 'surseance' voor landen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil een soort surseance-regeling voor landen in het leven roepen, waardoor zij tijdelijk uitstel van betaling kunnen krijgen. Hierdoor moeten crises als in Argentinië en Brazilië zich minder vaak voor doen.

Het voorstel wordt gezien als de belangrijkste ontwikkeling op de jaarvergadering van het IMF, die afgelopen weekeinde werd gehouden in Washington, en 184 lidstaten samenbracht.

De regeling lijkt enigszins op de surseanceprocedures die nu gelden voor bedrijven. Landen worden tijdelijk ontheven van hun betalingsverplichtingen om de gelegenheid te krijgen voor ordelijke onderhandelingen over hun schulden en worden minder afhankelijk van het gedrag van hun schuldeisers.

Het IMF hoopt, door het instellen van een bankruptcy court, dat financiële crises voorspelbaarder en minder pijnlijk worden. 'Dit zal de kredietcultuur in de wereldeconomie niet ondermijnen', zei IMF-directeur Horst Köhler. 'Het is een laatste redmiddel.' Hij richtte zich hierbij vooral op het bankwezen, dat vreest te worden opgezadeld met de schuldproblemen van landen.

De doorbraak is vooral het gevolg van een ommezwaai aan Amerikaanse zijde. De Amerikaanse minister van Financiën, Paul O'Neill, verklaarde dit weekeinde dat er geen andere optie is dan verandering van de huidige regels. 'Nu hebben we alleen slechte keuzes', aldus O'Neill. 'Of het IMF blijft geld zenden terwijl er sprake is van slecht leiderschap bij de betrokken landen, of we zeggen dat ze geen geld krijgen. Het is noodzakelijk dat we een automatische manier vinden die niet de gewone mensen straft.'

Het IMF wil onder meer 'collective action clauses' invoeren, indien landen de obligatiemarkten betreden. Door deze clausules kunnen obligatiehouders niet eenzijdig een schuldherstructurering blokkeren, wat nu wel het geval is. Als er een gekwalificeerde meerderheid van bijvoorbeeld 75 procent is, moet in het vervolg een regering een geplande herstructurering kunnen doorzetten.

De grote industrielanden zijn net als Nederland voorstander van de opname van de clausules en willen ze ook gaan invoeren, zo bleek dit weekeinde. Dit ligt anders bij opkomende markten in Latijns-Amerika en Azië, die hogere rentelasten vrezen omdat de financiële markten minder genegen zouden zijn geld te verstrekken. Op de Londense obligatiemarkt, waar de clausules al in obligatiecontracten zijn opgenomen, is echter tot dusver niet gebleken dat de rentes stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden