IMF: 4,8 procent krimp

IMF rekent voor 2009 op anderhalf keer grotere krimp Nederlandse economie dan CPB...

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

AMSTERDAM De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 4,8 procent, voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit is bijna anderhalf keer meer dan de 3,5 procent krimp die het Centraal Planbureau (CPB) voorziet. De prognose van het CPB ligt ten grondslag aan het pakket crisismaatregelen dat het kabinet een maand geleden bekendmaakte.

Het IMF is in zijn woensdag verschenen rapport World Economic Outlook 2009 opvallend somber. Het kost meer tijd en moeite om de financiële markten vlot te trekken dan het IMF tot voor kort dacht. Daarnaast schieten overheden tekort in hun crisisbestrijding (zie kader).

De wereldeconomie krimpt met 1,3 procent en bevindt zich voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in een recessie. In januari ging het fonds nog uit van een groei van 0,5 procent. De wereldhandel daalt met 11 procent, 2 procentpunt meer dan de recentste voorspelling van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Van alle belangrijke economieën groeien alleen China (6,5 procent) en India (4,5 procent). Met name Japan (-6,2 procent), Duitsland (-5,6 procent) en het Verenigd Koninkrijk (-4,1 procent) worden hard getroffen.

Het kabinet ziet geen reden om extra te bezuinigen of te stimuleren nu de terugval die het gezaghebbende IMF voorspelt, veel groter is dan hofleverancier CPB voorziet. ‘Het IMF maakt een andere inschatting van de omvang van de wereldhandel’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. ‘De regering is niet te optimistisch geweest. De signalen die wij tot nu toe uit de Nederlandse economie ontvangen, komen overeen met de prognose van het CPB.’

Johan Verbruggen, hoofd van de afdeling Conjunctuur van het CPB, ziet voorlopig ook geen reden om de prognose aan te passen. ‘Er is juist opvallende gelijkenis tussen onze prognose en die van het IMF.’

Beide instituten voorspellen een krimp van de wereldeconomie met 1,3 procent. ‘Het is opmerkelijk dat je tot en met één cijfer achter de komma op hetzelfde uitkomt. Wellicht omdat het IMF onze cijfers over de wereldhandel als belangrijke bron gebruikt’, aldus Verbruggen.

Over het verschil in de prognose voor Nederland, zegt Verbruggen: ‘Het IMF verdeelt de pijn op een andere manier dan wij doen. Het rapport is somberder over Europa en optimistischer over de VS dan wij zijn. Wij zien bijvoorbeeld een krimp van 3 procent voor Duitsland, maar het IMF voorspelt 5,6 procent. Dat heeft grote invloed op het Nederlands krimpcijfer, omdat Duitsland de belangrijke handelsnatie voor Nederland is.’

Waarom het IMF de gevolgen van het inzakken van de wereldhandel anders inschat, weet Verbruggen nog niet. ‘Dat vergt nadere studie.’ Het IMF heeft nog geen ‘bijsluiter’ gepubliceerd.

Het IMF voorziet wel een lager werkloosheidspercentage (5 procent) dan het CPB, dat rekent op ruim 8 procent in 2010. Verbruggen: ‘Nederland hanteert een andere definitie dan internationaal gebruikelijk is. Maar als je daarvoor corrigeert, is het IMF nog altijd verbazingwekkend optimistisch.’

Het rapport van het IMF komt op een moment dat het optimisme over de wereldeconomie juist wat leek toe te nemen. Zo heeft de Amerikaanse president Obama gezegd ‘groene scheuten’ en ‘stralen van hoop’ door de donkere luchten te zien schijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden