Illustere curatoren en toch een valse start bij de redding

Zwaargewichten, ervaren rotten. Mannen die zich niet omver laten blazen door de grote ego's in het zakenleven. Curatoren Jeroen Princen (van kantoor Ploum Lodder Princen) en Paul Peters (kantoor AKD) hebben volgens collega's alles in huis om van Imtech, dat dinsdag uitstel van betaling heeft aangevraagd, te redden wat er te redden valt. Toch hadden ze een valse start.

Eric Van Den Outenaar
null Beeld anp
Beeld anp

In het diepste geheim hebben de bewindvoerders zes dagen voor het verlenen van surseance al geprobeerd om Imtech te redden via een zogeheten flitsfaillissement, zo bleek dinsdag bij de persconferentie in Amsterdam. De actie zou mislukt zijn omdat een potentiële koper van Imtech (of de delen ervan) uiteindelijk zou zijn afgehaakt.

Zeer gewaagd en verrassend, klinkt het onder collega-curatoren. Bij een flitsfaillissement vindt namelijk alles in de achterkamers plaats en dat staat nu juist haaks op de plicht van een beursbedrijf om direct koersgevoelige informatie te delen. Geen wonder dat beleggersclub VEB er als de kippen bij was om de actie ter discussie te stellen.

Grote zaken

Helemaal verwonderlijk is de 'waaghalzerij' van Princen en Peters niet. In ieder geval een van de twee (Princen) staat bekend als pionier van deze nieuwe vorm van supersnel bankroet.

Bovendien hebben ze afzonderlijk al een paar grote zaken op hun naam staan, waarmee ze vriend en vijand wisten te verbazen.

Princen maakte in 2001 naam als de bewindvoerder van het aan de afgrond verkerende AND Publishers. Door zelf een plan te verzinnen, wist hij het beursbedrijf alsnog te redden. Later werd hij bekend als de curator van de kledingwinkels Hans Textiel en was hij in 2013 de curator bij de Rotterdamse Islamitische school Ibn Ghaldoun, een complexe zaak wegens de omvangrijke examenfraude daar.

Peters geniet ontzag omdat hij als curator de omstreden zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen op de knieën wist te krijgen. Hij deinsde er niet voor terug om de voormalige baas van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (in 2004 failliet) voor fraude aansprakelijk te stellen en geld terug te eisen voor de schuldeisers.

Collega-curator Jaap van der Meer van Turnaround Advocaten heeft bewondering voor het koppel. Hij omschrijft Princen als 'een humorvolle en aimabele man en zeker niet voor één gat te vangen'. Over Peters zegt hij: 'Je leest niet zo veel over hem, hij schuwt denk ik de publiciteit een beetje. Maar het is zeker iemand die niet snel van zijn stuk te brengen is.'

Het is voor zover bekend hun eerste klus samen. De komende dagen en weken zal blijken of ze Imtech na de 'valse start' toch nog kunnen redden. Van der Meer: 'Het is in elk geval wel de zaak van hun leven waar menig vakbroeder met enige jaloezie naar zal kijken.'

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Beeld anp
De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden