Winnaar en verliezer van de weekTorbjörn Lööf en Kees van Dijkhuizen

Ikea roffelt zich op de borst, ABN Amro loopt spitsroeden

Torbjörn Lööf Beeld IKEA
Torbjörn LööfBeeld IKEA

Winnaar: Torbjörn Lööf van Ikea: formule voor goede en slechte tijden

Winkels verkeren in de hoek waar de klappen vallen. En dat geldt helemaal voor warenhuizen. Wereldwijd sluiten ze even snel vestigingen als er nieuwe webshops op internet worden geopend. De winkel van Sinkel heeft afgedaan, zo blijkt ook uit de sluiting van de vijftien Hudson’s Bays in Nederland.

Alleen woonwarenhuisketen Ikea geeft geen krimp. Het heeft geen last van de online-aanbieders, de handelsoorlog, de Brexit of de economische terugval. Het Zweedse concern bloeit of er geen herfst bestaat. In het afgelopen boekjaar bezochten voor het eerst meer dan een miljard mensen de 433 Ikea’s die er in meer dan vijftig landen in de wereld staan. En ook de omzet overschreed een historische mijlpaal. Die steeg met 6,5 procent naar 41,3 miljard euro. Interieurs zijn niet meer om mee te pronken, ze moeten vooral praktisch zijn. En liever nieuw dan gebruikt. Ikea weet zelfs zijn ongrijpbare concurrent Marktplaats de loef af te steken. De onlineverkopen van boekenkasten, kastjes en bedden stegen vorig jaar met 43 procent.

Topman Torbjörn Lööf van de Zweedse grootmacht roffelde zich deze week op de borst: ‘Wanneer de economie supergoed draait dan profiteren we daar misschien niet heel erg van. Maar als de economie minder goed is dan zijn we daar ook niet zo gevoelig voor.’ Wie kan zoiets nog zeggen?

Kees van Dijkhuizen Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Kees van DijkhuizenBeeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Verliezer: Kees van Dijkhuizen van ABN Amro: dienblad met gifbekers leegdrinken

In juni liet ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen weten geen tweede termijn te ambiëren. Hij stapt begin volgend jaar op.

Tot die tijd moet hij nog een dienblad met gifbekers leegdrinken en verschillende malen spitsroeden lopen bij politici en aandeelhouders, zodat zijn pensioen als een verademing zal komen. ABN Amro blijkt nu net zo fout te zijn geweest met witwassen en terrorismefinanciering als ING. En dan kan ING zich nog ‘verontschuldigen’ dat het een private instelling is met eurotekens in de ogen. ABN Amro is een staatsbank, zij het een met een beursnotering. En dat laatste is extra pijnlijk, omdat de schade dan meteen meetbaar is: 2 miljard euro ging in rook op.

Blijkbaar houden beleggers er rekening mee dat de boete ook zo hoog kan uitvallen. De reputatie van Van Dijkhuizen ligt aan diggelen. De vraag is wat hij al wist toen hij in juni zijn baan opzegde. Chris Vogelzang, de voormalige kroonprins van Gerrit Zalm die nu schoon schip maakt bij het eveneens van witwassen in opspraak geraakte Dankse Bank, liet Van Dijkhuizen vrijdag vallen. ‘Ik weet van niks’, zei hij publiekelijk. Pikant is ook wat op het ministerie van Financiën bekend was van de misstappen van de bank. Sinds september 2017 heeft de staat geen aandeel meer verkocht. Mogelijk omdat men daar wist dat er nog flink wat onheil was te verwachten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden