'Ikea ontduikt belastingen via Liechtenstein'

STOCKHOLM - De van oorsprong Zweedse woonwarenketen Ikea wordt geleid door een tot woensdag onbekende stichting in Liechtenstein met 10 miljard euro eigen vermogen. Eigenaar van de stichting is de familie van Ikeaoprichter Kamprad, dat via een slimme constructie de belastingen ontduikt en Kamprad aan de macht houdt.

ANP

Dat hebben onderzoeksjournalisten van de Zweedse nationale omroep SVT en de regionale krant Smalandsposten woensdag beweerd. Met een financiële constructie via Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Zwitserland, Curaçao, de Maagdeneilanden en Cyprus zou de familie Kamprad volgens de Zweedse onderzoeksjournalisten jaarlijks circa 800 miljoen euro aan belasting minder betalen voor de inkomsten die de Ikeavestigingen in 38 landen genereren.

Overleven
Het Zweedse persbureau TT ontving woensdag een e-mail van Ingvar Kamprad, waarin de oprichter toegeeft dat Interogo Foundation de werkelijke eigenaar is van Ikea, maar dat de Liechtensteinse stichting als enige doel heeft 'financiële overleving van Ikea op de langere termijn te garanderen'.

Het geld van de stichting zou volgens Kamprad onder meer worden geleend aan delen van de keten of handelaren die leveren aan Ikea en steun nodig hebben. 'Interogo Foundation wordt bestuurd door mijn familie en beheerd door een raad die uitsluitend uit externe leden bestaat', schrijft Kamprad in zijn e-mail.

Geen wetten overtreden
Kamprads voormalige rechterhand Johan Stenebo werkte mee aan het tv-programma en zegt dat er voor zover hij weet geen wetten zijn overtreden. 'Ingvar is wel 's werelds grootste genie', meent hij. Volgens Stenebo is de ingewikkelde eigendoms- en financiële organisatiestructuur bewust gecreëerd om zo veel mogelijk Ikea-inkomsten weg te laten vloeien, voordat de belastingdiensten er zicht op hebben, maar ook om Ingvar Kamprad aan het roer te houden van het bedrijf dat hij in 1943 oprichtte.

Ingvar Kamprad hield altijd vol dat hij niet langer de baas is, sinds hij het eigendom, de merknaam en het concept van Ikea in 1983 schonk aan holding Inter Ikea in het Nederlandse Delft. De onderzoeksjournalisten zeggen vier maanden lang zonder succes te hebben geprobeerd Kamprad te interviewen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden