Ikea maakt voor het eerst winstcijfers openbaar

Ikea heeft het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 augustus 2009, 2,5 miljard euro winst geboekt. Het is de eerste keer dat de Zweedse keten van meubelwinkels de winst heeft geopenbaard.

Van onze verslaggever

Dit cijfer is te vinden in het vrijdag gepubliceerde jaarverslag. Ikea is niet beursgenoteerd en in handen van de familie van de oprichter.

Ondanks de recessie steeg de omzet met bijna 8 procent naar ruim 23 miljard euro – de hoogste omzet uit het bestaan van ’s werelds grootste meubelproducent. De omzetstijging is met name te danken aan de toename van de vraag in Azië.

Europa blijft de belangrijkste regio voor Ikea. EuropaHet is met 204 winkels goed voor 79 procent van de omzet. De winkelketen haalt 15 procent uit Noord-Amerika en 6 procent uit Azië. Ikea telt wereldwijd 280 filialen in 26 landen en heeft 127 duizend mensen in dienst. Dit jaar opende het concern twaalf nieuwe vestigingen.

Ikea zegt de afgelopen tien jaar een winst van 10 tot 13 procent van de omzet te hebben gemaakt. De meeste winst zegt Ikea te investeren in het bedrijf, dat in 1943 is opgericht.

Kwaad daglicht

Het meubelconcern kwam vorig jaar in een kwaad daglicht te staan toen voormalig manager Johan Stenebo Ikea-oprichter Ingvar Kamprad in zijn boek The truth about Ikea omschreef als een dictator die Ikea als een sekte bestierde en daarbij gebruikmaakte van verklikkers binnen het bedrijf. De nieuwe topman van Ikea, Mikael Ohlsson, onderstreepte vrijdag ‘transparantie’ hoog op zijn agenda te hebben staan.

In het jaarverslag, dat oogt als een catalogus van Ikea met bankstellen en lampen met een prijs erbij, schrijft de hoogste baas Mikael Ohlsson dat Ikea moet groeien en de kosten moet drukken. Ohlsson, die een jaar geleden aantrad, wil winkels openen in Zuid-Korea en op termijn in India.

Verder schrijft Ohlsson dat het goed gesteld is met de diversiteit in de top van Ikea. Van de top-200 van het bedrijf bestaat 40 procent uit vrouwen.

De cijfers van het jongste boekjaar, dat afgelopen augustus eindigde, maakte Ikea vrijdag niet bekend. Dat gebeurt op een later tijdstip, mogelijk komend voorjaar, meldde een woordvoerster.

Ikea in Duiven (ANP) Beeld
Ikea in Duiven (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden