Ikea investeert 1 miljard in strijd tegen klimaatverandering

De Zweedse meubelgigant Ikea heeft vanmorgen bekend gemaakt voor 600 miljoen euro te investeren in wind- en zonne-energie. Daarnaast steekt de liefdadigheidstak van Ikea 400 miljoen euro in klimaatmaatregelen in derde wereldlanden.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Van de 600 miljoen die geïnvesteerd wordt in schone energie gaat 500 miljoen euro naar wind-energie, de overige 100 miljoen euro steekt Ikea in zonne-energie, zo meldt de Financial Times. CEO Peter Agnefjall laat aan persbureau Reuters weten dat het een win-win-situatie is: 'Het is goed voor de klanten, goed voor het klimaat en ook goed voor Ikea'.

De Ikea Foundation, de liefdadigheidsinstelling van de Ikea, investeert daarnaast 400 miljoen euro in landen die getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering. Dit kunnen overstromingen zijn, maar ook droogte.

Deze week vindt in Bonn een grote klimaatconferentie plaats waar bijna 200 verschillende landen aan meedoen. Er wordt gewerkt aan een overeenkomst die in december in Parijs moet worden gesloten.

Lees ook

Redacteur Jarl van der Ploeg ging vorig jaar langs bij Ikea in Zweden. Hij zag daar dat duurzame ontwikkeling behalve goed voor het milieu ook efficiënt is. Lees hier zijn reportage.

Klimaatneutraal

IKEA opende vorige maand een derde windmolenpark in Zweden. Met deze windenergie werkt het woonwarenhuis nu volledig energieneutraal in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken, maakte het concern bekend. Dit jaar investeert het woonwarenhuis wereldwijd 1,5 miljard euro in wind- en zonne-energie.

IKEA heeft nu 314 windmolens in negen landen en op de daken van alle vestigingen liggen in totaal 700 duizend zonnepanelen. Canada was vorig jaar het eerste land waar het bedrijf evenveel energie produceerde als verbruikte, de VS en Polen liggen eveneens op koers. De Zweedse meubelgigant wil in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal werken.

Ikea-medewerkers voeren actie voor een betere CAO in Haarlem. Beeld epa
Ikea-medewerkers voeren actie voor een betere CAO in Haarlem.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden