IKEA-familie opent bank in Nederland

Nederland krijgt er weer een bank bij, maar deze staat niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank en valt ook niet onder het garantiestelsel dat voor andere banken geldt. Ikano Bank, een bank van de familie Kamprad, de oprichters van de IKEA-warenhuizen, valt onder het Zweedse bankentoezicht.

Beeld reuters

Ikano Bank gaat consumentenkredieten verstrekken voor winkelketens, te beginnen bij IKEA, zo laat een woordvoerder weten. Volgens de Kamer van Koophandel zal het gaan om 'rentevrije leningen en leningen met rente tot een maximum van tienduizend euro', en om het uitgeven van debitcards (betaalkaarten). Het jaarverslag van Ikano over vorig jaar vermeldt ook het plan om creditcards uit te geven en 'een aantal uiteenlopende krediet-producten'.

IceSave
Een niet door De Nederlandsche Bank gecontroleerde bank roept spookbeelden op van IceSave, een IJslandse bank die ten onder ging en die niet viel onder het Nederlandse garantiestelsel. Ikano valt onder het Zweedse toezicht en het Zweedse garantiestelsel, maar dat is, zegt De Nederlandsche Bank, in grote lijnen gelijk aan het Nederlandse. Bovendien zijn de afspraken tussen toezichthouders na de IceSave-affaire flink aangescherpt.

De markt lijkt gunstig voor Ikano. De verstrekking van consumentenkrediet groeit als nooit tevoren. Volgens gegevens van het CBS stagneerde het aflopende krediet na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 op een niveau rond 1.710 miljoen. Maar in juni dit jaar bereikte de teller al 2.258 miljoen, een stijging van 16 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ikano begon als de afdeling van IKEA die gebouwen beheerde en consumentenkrediet verstrekte. Pas in 1995 richtte Kamprad een heuse bank op, maar aanvankelijk met één kantoor in Zweden. Maar in 2009 werd de Ikano Groep gereorganiseerd en werden tal van financiële activiteiten bijeengebracht.

Ikano Bank is nu een aanzienlijke bank, met vestigingen in negen landen en bijkantoren in nog eens zeven. De bank heeft een eigen vermogen van 203 miljoen euro en heeft 2,1 miljard euro aan leningen uitstaan. De jaarinkomsten bedroegen vorig jaar 342 miljoen.

De bank is vooral actief in Zweden en Denemarken en verder in Groot-Brittannië, Duitsland, Finland en Rusland. Nog dit voorjaar richtte de Ikano Bank samen met een Nederlandse bank van Turkse huize, de Credit Europe Bank, een joint venture op in Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden