'Ik hoorde buiten voor de deur van de kapperszaak dat ik was ontslagen'

De nieuwe eigenaren van de kapsalon waar José bijna 25 jaar in dienst is, willen van haar af. In haar vakantie wordt ze ontslagen en ze krijgt geen transitievergoeding. José stapt naar de rechter.

Omdat ze in een dorp woont, wil José niet herkenbaar in beeld.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Ruim anderhalf jaar trotseert kapster José treiterijen van de nieuwe eigenaren die de kapsalon hebben overgenomen waar ze bijna 25 jaar in dienst is. Als het de bedoeling is haar 'weg te pesten, kan ik u aangeven dat dit niet zal lukken', schrijft haar advocate Erna Mulder in januari 2014. In augustus 2015 wordt de kapster tijdens haar vakantie ontslagen omdat ze geen toestemming heeft gekregen die vrije dagen op te nemen.

Kapster José (47) krijgt in januari 2014 te horen dat de nieuwe eigenaren van kapsalon New Hairstyle in Bunschoten-Spakenburg van haar af willen. Omdat ze in een dorp woont wil José liever niet met haar echte naam in de krant. Onder de oude eigenaar heeft José tien jaar lang fulltime gewerkt. Na de komst van vier kinderen - de jongste is 8 en heeft extra zorg nodig - is ze een middag per week blijven werken. Ze wil op termijn weer meer uren aan de slag.

José krijgt bij haar ontslag geen transitievergoeding mee. 'Als ik een andere baan had gezocht had ik ook niets gekregen, zeiden ze. En ze wilden af van die korte contracten. Er is me nooit gevraagd of ik meer uren wilde werken.'

Reorganisatie

Omdat José het niet vertrouwt, gaat ze naar het inloopspreekuur - 'de eerste twintig minuten zijn gratis' - van een plaatselijke advocaat. José krijgt het advies gewoon naar haar werk te gaan. Dat doet ze, maar ze mag er alleen nog de vloer vegen. Na protest van haar advocaat regelen de nieuwe eigenaren het zo dat José bijna geen klanten meer heeft. Alleen als het heel druk is, kan ze haar kapperswerk doen. 'Leuk is anders, maar ik hecht aan rechtvaardigheid.'

Een jaar later krijgen José en vijf parttime collega's te horen dat de kapsalon gaat reorganiseren en er bij het UWV ontslag is aangevraagd. José en haar collega's ontdekken dat er weinig van die aanvraag klopt. Medewerkers staan dubbel op de lijst: onder hun meisjesnaam en onder de naam van hun echtgenoot. Het UWV wijst de ontslagaanvraag af omdat de kapsalon de noodzaak voor een reorganisatie niet aannemelijk heeft gemaakt.

In het voorjaar van 2015 vraagt José twee weken - twee maandagmiddagen eigenlijk - vakantie aan voor eind juli, begin augustus. Ze hoort hierop niets. Begin juli mailt ze dat ze wegens drukte bij het eigen bedrijf van haar echtgenoot de eerste week toch nog kan werken, maar de tweede week met vakantie wil. Ruim twee weken later hoort ze dat ze juist de eerste week wel vrij kan krijgen, maar de tweede week moet komen. José gaat toch met vakantie omdat haar werkgever niet binnen twee weken heeft gereageerd op haar vakantieaanvraag. Tijdens de terugreis uit Italië wordt via een mailtje aangekondigd dat ze wordt ontslagen.

57.699,07 euro is het bruto salaris dat José tot haar persioen misloopt door het ontslag.

José vecht haar ontslag bij de rechter aan. 'Dat me niet eens binnen werd verteld dat ik ontslagen was, maar dat ik dat buiten voor de deur van de kapperszaak te horen heb gekregen, dat vond ik echt het ergste. Dat is niet menselijk meer. Toen dacht ik: ik zet dit helemaal door.'

De twee eigenaren van de kapperszaak willen niet reageren. Voor de rechtbank hebben ze eerder verklaard dat het 'fout is gelopen met de verlofwensen' van José. Roostertechnisch was haar vakantiewens, in een kapsalon met 24 medewerksters, niet mogelijk. 'Je kunt vervolgens niet zomaar zeggen: ik kom niet. Iedereen houdt rekening met elkaar, je kunt gewoon geen vakantie nemen wanneer je wilt.'

De Hoge Raad vindt dat zowel de kapsalon als José hier niet handig is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden