‘Ik ben buitengewoon onbehoorlijk behandeld’

De tuchtraad van de accountants kraakte dinsdag het rapport dat Deloitte in 2003 maakte over de UWV. Toenmalig topman Tjibbe Joustra is ‘bijzonder tevreden’....

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Gijs Herderscheê

Hij is nog steeds ingehouden boos. ‘Ik ben indertijd buitengewoon onbehoorlijk behandeld. Daarmee is mij ernstige schade berokkend. Deze uitspraak van de Tuchtraad is een inspiratiebron.’

Tjibbe Joustra is nu vooral bekend als terroristenjager. Officieel: nationaal coördinator terrorismebestrijding. Drie jaar geleden was dat anders. Toen was hij topman van het uitkeringsinstituut UWV en was hij de man van de ‘WC-potten-affaire’. De affaire dankte die naam aan de veronderstelling dat ‘gouden’ toiletten waren geïnstalleerd op het nieuwe hoofdkantoor van het UWV.

Dat bleek niet zo te zijn. Wel viel de verbouwing van het kantoor duurder uit dan gebruikelijk volgens de normen van de Rijksgebouwendienst.

De affaire begon met een tv-uitzending op 29 mei 2003. Daarop volgden vragen in de Tweede Kamer aan minister De Geus van Sociale Zaken. Die vroeg oud-PvdA-kopstuk Wim Meijer een ‘deskundigenoordeel’ over de verbouwing. Meijer schakelde daarbij accountantskantoor Deloitte in. Meijer was daar lid van de raad van advies.

Het rapport van Meijer, gebaseerd op het ‘feitenonderzoek’ van Deloitte, leidde in februari 2004 tot een vertrouwensbreuk tussen De Geus en Joustra. Joustra werd op non-actief gesteld.

Door de gang van zaken voelt Joustra zich diep gegriefd en in zijn goede naam en eer aangetast.

‘Het is een zeer bevredigende uitspraak van de tuchtraad. Jammer dat ze het punt niet hebben gehonoreerd waarin ik de positie van Meijer hekelde. Hij was tenslotte betrokken bij Deloitte én opdrachtgever voor het feitenonderzoek. Maar de tuchtraad ziet dat niet als een dubbele pet.

‘Maar veel belangrijker en veel bevredigender is de uitspraak dat de accountant Deloitte afspraken niet is nagekomen, dat er geen wederhoor is geweest en allerbelangrijkst, dat er daardoor geen basis is voor de mededelingen die de basis vormden voor het rapport van Meijer.

‘Daarmee vervalt dus de basis voor dat rapport. Het materiaal waarop De Geus zich baseerde deugde dus niet. Dus vervalt de basis voor de houding van De Geus.

‘Met die conclusie ben ik bijzonder tevreden. Want nogmaals, ik ben buitengewoon onbehoorlijk behandeld.

‘Formeel ben ik nog steeds in dienst van het UWV en gedetacheerd bij het ministerie van Justitie als nationaal coördinator terrorismebestrijding. Er loopt een arbitrageprocedure voor het ontbinden van mijn contract bij het UWV. Maar dat staat los van de genoegdoening die de uitspraak van de tuchtraad me al geeft. Al beraad ik me op juridische stappen voor volledige genoegdoening en eerherstel.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden