IJslands Kaupthing koopt NIBC

De IJslandse bank Kaupthing koopt de Nederlandse zakenbank NIBC voor bijna 3 miljard euro. Kaupthing hoopt na de aankoop van NIBC een van de leidende zakenbanken te zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen in Europa, zo maakte de Kaupthing-topman Hreidar Már Sigurdsson bekend op een persconferentie op Schiphol....

De Haagse zakenbank NIBC kwam deze week in het nieuws, omdat het over het eerste halfjaar 137 miljoen euro moest afboeken op zijn zogenoemde subprime-beleggingsportefeuille. De nettowinst van de bank daalde als gevolg naar 4 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst nog 190 miljoen euro.

NIBC belegde voor ongeveer 390 miljoen euro in de Amerikaanse subprime-markt, de hypotheekmarkt voor mensen met weinig onderpand.

De problemen met de hypotheken zaten de overname door Kaupthing niet in de weg, omdat NIBC de probleemhypotheken kon doorverkopen aan de grootste aandeelhouder van de bank: JC Flowers. Voor 220 miljoen euro, neemt dit opkoopfonds de hele Supprime-portefeuille over, zo meldt een woordvoerder van JC Flowers op de persconferentie. Hierdoor kan de hypotheekcrisis NIBC niet verder meer raken.

De Haagse bank kondigde eerder aan dat het naar de beurs wilde, maar deze beursgang is nu van de baan. Eerder moest deze al worden uitgesteld, vanwege het moeilijke beursklimaat.

Kees van Dijkhuizen, de financiële topman van NIBC en voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën, stelt dat de bank er bewust voor heeft gekozen het hypothekenverlies te nemen. Anderen financiële instellingen verstoppen hun verliezen door het af te boeken van het eigen vermogen. Van Dijkhuizen noemt de NIBC-boekhoudwijze die het bedrijf veel slechte publiciteit opleverde, ‘conservatief’. Hij ontkent dat NIBC het verlies bekend heeft moeten maken, om de overname door Kaupthing niet te verstoren.

Volgens Van Dijkhuizen wilde NIBC al langer van de probleemhypotheken af en is het jammer dat dit niet gelukt is voordat in juli de problemen ontstonden op de Amerikaanse financiële markten.

Kaupthing en NIBC zijn al lang in gesprek. Már Sigurdsson voerde het eerste gesprek met NIBC in het voorjaar van 2005. Dat jaar werd NIBC verkocht door de pensioenfondsen ABP en PGGM. Kaupthing greep toen achter het net, omdat het opkoopfonds JC Flowers, samen met een bankconsortium van 80 partijen toesloegen. Flowers kocht NIBC voor 2,1 miljard euro. Een NIBC werknemer meldt dat Flowers de bank eigenlijk voor 1,8 miljard euro verkreeg, omdat er vrijwel meteen dividend ter waarde van 300 miljoen euro terug vloeide. Flowers en de 80 banken, waaronder ABN Amro, Delta Lloyd en Banco Santander, maken hierdoor een boekwinst van bijna 100 procent binnen twee jaar.

Már Sigurdsson, van Kaupthing, stelt dat zijn bank een ‘een eerlijke prijs’ heeft betaald voor NIBC.

Michael Enthoven (Guus Dubbelman / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden