IJslands bedrijf vergroot belang in Stork

Het IJslandse bedrijf Marel heeft zijn belang in industrieel concern Stork vergroot. Uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat het moederconcern van Marel, LME, nu eigenaar is van 16,9 procent van de aandelen....

De uitbreiding van het belang kan gevolgen hebben voor de voorgenomen overname van Stork door de Britse investeerder Candover. Afgelopen week werd bekend dat Candover van plan is om Stork in te lijven voor 1,5 miljard euro. De Britse investeerder wil het bod doorzetten bij aanmelding van 80 procent van de aandelen. Marel zou het bod echter kunnen afwijzen omdat het graag zelf een onderdeel van Stork wil overnemen. Eerder was al bekend dat een andere aandeelhouder, Delta Lloyd, het bod van Candover te laag vindt. Marel en Delta Lloyd hebben nu samen meer dan 20 procent van de aandelen.

Een woordvoerder van Stork zei zondag niet verrast te zijn door de actie van Marel, dat sinds een jaar bezig is een belang in het industrieel concern op te bouwen. Inhoudelijk wilde hij niet ingaan op de uitbreiding van de aandelen van het IJslandse bedrijf. Hij zei wel dat de top van Stork de komende weken bij de belangrijkste aandeelhouders zullen langsgaan om het bod van Candover toe te lichten. Ook aan Marel zal een bezoek worden gebracht.

De voorgenomen overname van Stork werd afgelopen week wereldkundig gemaakt en komt neer op 47 euro per aandeel. Het bod lijkt de goedkeuring weg te dragen van de hedgefondsen Centaurus en Paulson, die samen ongeveer een derde van de aandelen in handen hebben. Stork lag eerder maandenlang overhoop met deze aandeelhouders wegens onenigheid over de te voeren strategie.

Marel is net als Stork zelf actief in de vleesverwerkende industrie. Afgelopen week maakte Stork bekend dat het door Marel was benaderd voor de overname van de divisie Food Systems. Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt van Stork verklaarde toen echter dat het voorstel van Marel niet overeenkwam met de waarde en het potentieel van Food Systems. Delta Lloyd heeft een belang van 5,2 procent in Stork. Het hoofd aandelenbeleggingen van Delta Lloyd heeft verklaard dat bod van Candover per aandeel minstens 10 procent hoger zou moeten liggen.

Het in Naarden gevestige Stork is behalve in de vleesverwerkende industrie ook actief als leverancier van de luchtvaart. Daarnaast levert het technische diensten. Het aandeel Stork schommelde maandenlang rond de 38 tot 40 euro. Nu ligt het op ongeveer 47 euro, wat overeenkomt met het bod van Candover.

De belangen van Marel en Delta Lloyd in Stork lopen uiteen. Delta Lloyd opereert als vermogensbeheerder waar het in de eerste plaats om rendement gaat. Marel heeft verschillende petten op. Het bedrijf werkt al samen met Stork in de pluimveeverwerking. Daarnaast is het een concurrent van de Naardense onderneming. Vorig jaar zorgde het IJslandse bedrijf voor een verrassing toen bleek dat het een belang van 5 procent in Stork had. In de tussentijd is dat belang verder uitgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden