IJslanders stunten met rente

Het IJslandse Landsbanki probeert met stunttarieven een voet tussen de deur te krijgen op de Nederlandse spaarmarkt. De bank biedt een rentetarief van 5 procent en garantie tot 2011 dat het tarief 0,25 procent boven de standaard van de Europese Centrale Bank blijft....

Van onze verslaggever Ismaël Dibi

Daar de bank altijd de hoogste rente garandeert, moet het voor de consument makkelijker zijn Icesave te kiezen. De bank koppelt vrijwel geen beperkende voorwaarden aan de spaarrekening.

Een bank die consumenten sterk voordeel biedt, is opmerkelijk sinds de problemen in de financiële sector, maar volgens Martijn Hohmann, directeur van Icesave Nederland, is er geen enkel probleem. ‘Onze timing is ideaal. Nu andere banken met de gevolgen van de kredietcrisis kampen, kunnen wij de consument overhalen voor ons te kiezen. Wij hebben een uitstekende liquiditeitspositie en maken goede winsten.’

De zuinigheid en het spaargedrag van Nederlanders zijn de reden dat Icesave de Nederlandse spaarmarkt als eerste uitkiest op het Europese vasteland. Nederlanders hebben 237 miljard euro op spaarrekeningen staan. Icesave heeft geen bankkantoren in Nederland, waardoor de kosten worden gedrukt.

Het bedrijf zegt dat geen sprake is van een actietarief. De IJslanders begaven zich eerder met succes op de Britse markt. Als garantie voor het consumentenvoordeel op hun spaarrekening refereert Icesave aan de structureel hoge rente die het daar sinds twee jaar verstrekt. Icesave hanteert in Engeland een rentetarief van 6,1 procent.

Op de Nederlandse spaarmarkt wordt het steeds drukker. Onlangs kwamen ook beleggersbank Alex (een dochter van BinckBank) en APG, de uitvoerder van het pensioenfonds ABP, met concurrerende spaarproducten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden