IJsland zet ‘berenval’ voor hedgefondsen

IJsland bereidt een onorthodoxe stap voor om speculatieve hedgefondsen in de val te lokken. Het land overweegt met belastinggeld aandelen te kopen op de IJslandse beurs om de eigen munt op te drijven....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De agressors zijn hedgefondsen die geruchten verspreiden om daar financieel wijzer van te worden. Deze hedgefondsen speculeren op een verdere val van de IJslandse kroon en van de aandelenkoersen. Haarde wil deze fondsen van ‘zijn rug af hebben’ door de koersen op te drijven, waardoor de hedgefondsen niet winnen, maar verliezen. Details wil hij niet geven, omdat een ‘berenval een verrassing moet zijn’.

Het komt zelden voor dat een overheid ingrijpt op de aandelenbeurzen. Eind jaren negentig pareerde de stadsstaat Hongkong zo met redelijk succes een speculatieve aanval op de munt. Op de financiële markten is een berenval een val voor speculanten die gokken op koersdalingen. Traditioneel heten pessimisten op de beurs ‘beren’ en optimisten ‘stieren’. De term beer komt uit het Amerikaanse beursjargon en stamt uit de tijd dat berenjagers hun huiden verkochten, voordat ze de beren schoten. Daalde in de tussentijd de prijs van berenhuiden, dan waren de jagers spekkoper. Stegen de prijzen, dan hadden ze pech. De IJslandse premier wil de hedgefondsen ook pech bezorgen.

De president van de IJslandse centrale bank, David Oddson, riep eerder op tot een internationaal onderzoek naar ‘meedogenloze speculanten die IJsland op de knieën willen krijgen’.

Oddson maakte ook bekend dat IJsland samenwerkt met andere centrale banken in Scandinavië. Deze helpen hem wanneer dat nodig mocht zijn. Oddson verhoogde de rente op IJsland al tot 15 procent.

De IJslandse kroon verloor dit jaar 22 procent ten opzichte van de euro. Woensdag won de munt bijna 3 procent terug.

De grote drie IJslandse banken, Kaupthing, Landsbanki en Glitnir staan onder grote financiële druk. Ze hebben geen Amerikaanse subprime-hypotheken gekocht, maar zijn toch het slachtoffer van de kredietcrisis. Samen zijn ze goed voor 80 procent van de schulden van IJsland. Buitenlandse banken hebben de IJslandse banken grootschalig geld geleend om te profiteren van de hoge rente op IJsland. Deze banken zouden hun leningen nu terugvragen, waardoor de IJslandse banken in problemen kunnen komen. De drie banken zijn samen negen keer groter dan de IJslandse economie van circa 12 miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden