IJsberg geraakt

Een ongeluk komt nooit alleen, maar een film over een ongeluk dus al helemaal niet. Nét nu de ramp met de Titanic wereldwijd volle bioscoopzalen trekt, blijken er bezitters van originele Titanic-memorabilia te zijn die ineens van die ouwe spullen af willen....

Gek, maar daarom nog niet onzakelijk, want de veiling ervan bij Christie's in New York leverde de eigenaren dinsdag een klein fortuin op. Verzamelaars betaalden ruim 360 duizend gulden voor de stukken die onder de hamer kwamen, bestaande uit een brief en een groot aantal telegrammen die werden verzonden voor en tijdens de gedoemde eerste reis van het schip. De totale opbrengst was ongeveer vijftien maal zoveel als van tevoren werd verwacht.

Het belangrijkste stuk was een bundel met 34 boodschappen van of over de Titanic uit radiologboeken van de Olympic, de Carpathia en andere schepen. De verzameling bracht uiteindelijk ongeveer 220 duizend gulden op, nadat was ingezet op achtduizend gulden. Ze ging naar een anonieme koper, die telefonisch aan de veiling deelnam. De beroemdste boodschap in de telegrammen luidt: 'Wij hebben een ijsberg geraakt'. Een andere, bijna net zo dramatische van veertig minuten later: 'We zetten passagiers over in kleine boten.'

Een andere collectie bestond uit gelukstelegrammen die werden verzonden voor de dodelijke aanvaring met de ijsberg. De telegrammen brachten ongeveer 92 duizend gulden op.

Graig Sopin, een advocaat uit Philadelphia die al ongeveer tien jaar aandenkens van de Titanic verzamelt, zei de prijs van de dag in de wacht te hebben gesleept: een telegram van voor de inscheping waarvoor hij ruim zestienduizend gulden betaalde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden