IHC Caland geeft werven bijna weg

IHC Caland, de grootste bouwer van drijvende olieplatforms ter wereld, verwacht een sterke toename van de winst nu het Schiedamse concern zich geheel concentreert op de offshore-industrie....

Tien dagen geleden verkocht IHC Caland de laatste twee scheepswerven, IHC Holland en De Merwede. Kopers zijn de participatiemaatschappij van de Rabobank en het management. 'De verkoop was een moeizaam proces, dat meer tijd in beslag nam dan verwacht', zei de Franse topman Didier Keller van IHC Caland maandag in een toelichting op de voorlopige jaarcijfers die het bedrijf bekendmaakte.

Er bleken slechts een paar belangstellenden voor de scheepswerven. 'Dat leidde uiteraard tot een teleurstellende prijs', zei Keller. IHC Caland heeft de werven uiteindelijk bijna voor niets weggegeven. Het boekverlies was 68 miljoen dollar. Zonder deze buitengewone last zou de winst over 2004 zijn uitgekomen op 114 miljoen dollar, ruim boven de eigen prognoses en die van analisten.

Toch heeft Keller geen spijt van de kostbare desinvestering. 'Het concern heeft zonder de scheepswerven een andere kleur gekregen. IHC Caland heeft nu meer richting en is voorspelbaarder geworden.' De koerswijziging komt tot uiting in een nieuwe naam. Vanaf maart heet het concern Single Buoy Moorings Offshore, afgekort tot SBM Offshore, de naam waaronder IHC Caland al actief was in verre buitenlanden.

Na anderhalf jaar stagnatie is vanaf de tweede helft van 2004 sprake van een sterke opleving in de offshore-industrie door de toenemende vraag vanuit China en India naar olie en gas. 'We hebben goede hoop dat deze opleving geen zeepbel blijkt, zoals in 2001 en 2002', zei Keller.

Halverwege vorig jaar zakte de koers van IHC Caland door een winstwaarschuwing weg tot een dieptepunt onder de 34 dollar. Inmiddels is het aandeel alweer gestegen tot bijna vijftig euro, goed voor een totale beurswaarde van ruim 1,6 miljard euro.

De cijfers over 2004 werden door beleggers maandag op de beurs aanvankelijk beloond met een koersstijging van een halve euro tot 49,50 euro, maar later zakte de koers terug tot 48,41 euro.

De voor beleggers teleurstellende ervaring van vorig jaar zal zich niet herhalen, verwacht Keller, omdat de opleving in de offshore-industrie door de grote vraag vanuit Azië naar olie en gas dit keer een langer leven beschoren is. De winstprognose van 125 miljoen dollar over 2005 is nog aan de voorzichtige kant. Het winstcijfer wordt nog met 10 miljoen gedrukt, omdat IHC Caland bij de bepaling van het cijfer de nieuwe internationale boekhoudregels hanteert.

De omzet van IHC Caland daalde vorig jaar fors van ruim 1,8 naar ruim 1,3 miljard euro door vertraging bij de oplevering van een aantal grote projecten. De waarde van de orderportefeuille bedroeg eind van 2004 4,7 miljard euro. Daarin is nog niet begrepen de order ter waarde van vierhonderd miljoen voor een drijvend olieproductieplatform voor de kust van Maleisië. Het contract werd maandag pas getekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden