Iedereen zoekt het geld van Van den Berg

Naar vandaag hebben 1441 beleggers lang uitgezien. Het is de dag waarop René van den Berg hun geld, tientallen miljoenen, zou terugbetalen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De 1441 geregistreerde klanten van beleggingsadviseur René van den Berg hebben zichzelf maandenlang gerustgesteld met de wetenschap dat het vandaag allemaal goed zou komen. Van den Berg beloofde immers op 15 september over de brug te komen.

Er zal echter niets gebeuren, hebben de advocaten van Van den Berg aangekondigd. Zolang hun cliënt in de koepelgevangenis in Haarlem zit, kan hij niet achter het geld aan. De rechter en de curator laten de van oplichting beschuldigde Hilversummer – hij zette een vorm van een piramidespel op – niet gaan.

De persoon op wie de beleggers hun hoop richten, is de mysterieuze Dragan Petrovic. Niet dat beleggers van tevoren wisten dat Van den Berg met deze man zaken deed. Een grote klant van Van den Berg – hij heeft miljoenen ingelegd – wist niet beter dan dat Van den Berg zijn geld stak in Japanse of Chinese warrants, een soort aandelenopties. Anderen dachten dat het geld via omwegen geïnvesteerd werd in Chinese bedrijven die naar de beurs gingen.

Voordat hij werd opgepakt, verklaarde Van den Berg tot verrassing van velen dat hij in onroerend goed in Tsjechië en Polen had belegd. Volgens hem interesseerden zijn klanten zich niet voor de bestemming van het geld. ‘Dacht u nu echt dat iemand mij ooit heeft gevraagd waarin ik het geld zou beleggen?’

Bij zijn faillissement gaf Van den Berg de naam van Dragan Petrovic aan Toni van Hees, de curator, inclusief een telefoonummer. Maar dat nummer was niet aangesloten. Van den Berg zegt zeventig miljoen euro tegoed te hebben van Petrovic.

Een groep van 62 gedupeerde beleggers heeft het detectivebureau Ultrascan in de arm genomen. Dat meldt wekelijks nieuwe informatie over de mysterieuze Joegoslaaf, die het bureau op het spoor is. Of het bureau de goede persoon in het vizier heeft, is ongewis. Een directe relatie tussen Petrovic en Van den Berg is niet aangetoond, aldus een woordvoerder van Ultrascan. Wel heeft zowel Petrovic als Van den Berg een relatie met dezelfde Zwitserse Treuhand (een soort notaris).

Naast deze detective zijn officiële instanties op zoek naar de miljoenen van Van den Berg. De Autoriteit Financiële Markten bijvoorbeeld, die begin dit jaar aan de zaak ging werken.

Sinds de rechter het faillissement van Van den Berg uitsprak op 15 juni, werkt Toni van Hees met zes man aan de zaak. Het banksaldo van 130 duizend euro van Van den Berg heeft Van Hees allang opgemaakt. De hoop van beleggers moet gevestigd zijn op de mogelijkheid dat nog andere bezittingen boven tafel komen.

In Arnhem werkt een afdeling van de fiscale opsporingsdienst FIOD/ECD aan de zaak. Die is ingeschakeld na de aangiften van de Autoriteit Financiële Markten en die van de curator wegens oplichting. De FIOD/ECD neemt en passant al het zwarte geld mee dat de onderzoekers aantreffen. De dienst doet geen mededelingen over de vooruitgang van het onderzoek.

Ook de advocaten van Van den Berg speuren. Advocaat Klaus Vink is de laatste tijd veel in het buitenland. Woensdagavond zat hij in Praag op de tribune bij de wedstrijd van Ajax tegen Sparta Praag. Ook Vink zegt een Dragan Petrovic te hebben gevonden. Deze zou actief zijn in de oliefinanciering. Een bewijs van het bestaan van deze persoon kan of wil Vink niet overleggen.

Al deze inspanningen zijn erop gericht zo veel mogelijk bezit van Van den Berg op te sporen, maar de resultaten stemmen tot nu toe niet vrolijk. Vandaag maakt de curator zijn taxatie bekend van de waarde van een stuk grond (negenduizend vierkante meter) dat Van den Berg heeft gekocht in Turkije. Naar verluidt ligt die veel lager dan de tien miljoen euro die Van den Berg als waarde noemt.

Dat het stuk grond niet op naam staat van Van den Berg, maar van de familie Kuhsan is geen probleem. De familie is op elk moment bereid de handtekeningen te zetten, aldus de 26-jarige zoon van de familie. Volgens deze Kuhsan is het er nooit van gekomen het bezit op papier over te dragen: ‘Zo werkt Van den Berg nu eenmaal.’

Het bureau Ultrascan waarschuwt de beleggers geen hoge verwachtingen te hebben van Dragan Petrovic. Op de website www.ultrascan.nl staat sinds deze week een opvallend advies. Vrij vertaald raadt Ultrascan de beleggers aan hun verlies te nemen en er niet meer op te rekenen dat iets van hun inleg terugkomt. Op basis van ervaringen met andere fraudegevallen, schat Ultrascan dat maximaal twintig tot dertig miljoen euro zal opduiken. Ultrascan raadt gedupeerde aan aangifte van oplichting te doen bij de FIOD/ECD. Voorzover bekend, heeft nog niemand dit advies opgevolgd.

Wel hebben beleggers zich gevoegd bij de civiele rechtzaak van advocaat Bob van der Goen tegen minstens acht tussenpersonen van Van den Berg. Volgens de advocaat betreft het meer dan tweehonderd beleggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden