Analyse

Iedereen is kwetsbaar door internet, ook de filmwereld

Gelekte geheimpjes Sony en Hollywood staan te kijk door de mysterieuze hackers Guardians of Peace. De sterren zijn verontrust. Maar er is weinig dat ze ertegen kunnen doen.

null Beeld  Action Press/Rex
Beeld Action Press/Rex

Ijzig. Dat is de blik waarmee Angelina Jolie naar Amy Pascal kijkt op de foto. De filmster zwijgt, maar iedereen weet wat ze denkt. Zo, jij ziet me dus als dat 'weinig getalenteerde, verwende nest uit Crazyland'? Pascal bijt op haar lip, inwendig vervloekt ze de dag dat ze samen met een filmproducent kwaadsprak over Jolie. Ze zal vaker hebben geroddeld, het is een populair tijdverdrijf, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de ander het te weten komt doordat je mails uitlekken.

De foto dateert van een week geleden. De ontmoeting tussen de twee vrouwen is zo pijnlijk dat het zelfs vanaf papier of het scherm voelbaar is voor iedereen die ernaar kijkt. Het inlevingsvermogen is honderd procent. We voelen mee met Jolie maar misschien nog meer met Pascal. Zij putte zich vorige week uit in duizend excuses en zei: 'Je wenst dit je ergste vijand niet toe.' We snappen precies wat ze bedoelt. Eerlijk is eerlijk.

Pascal is een van de twee topmensen van Sony Pictures. De gewraakte uitspraak over Jolie werd gedaan tijdens een e-mailwisseling tussen haar en producent Scott Rudin. Hij was het die de actrice omschreef als een over het paard getild mormel en zij sprak dat niet tegen. De twee hadden het verder over een ontbijtbijeenkomst met president Obama waar Pascal naartoe moest. Wat moet ik hem vragen? Zal ik informeren of hij genoten heeft van Django Unchained?, zo opperde ze in een verwijzing naar Tarantino's film over een gewezen slaaf. Vraag hem naar 12 Years a Slave, antwoordde Rudin.

Kantoorhumor

Het is kantoorhumor, alleen bleef die niet waar die thuishoort: binnenskamers. Door toedoen van hackers die schuil gaan achter de naam Guardians of Peace ligt het allemaal op straat en kan heel de wereld er kennis van nemen. De melige grappen over Obama met hun racistische ondertoon zijn extra schrijnend omdat Hollywood bekendstaat als een van de grootste sponsors van hem en zijn progressieve politiek.

Ook scenarioschrijver en Oscarwinnaar Aaron Sorkin kon in de gehackte mails lezen hoe studiobazen tegen hem aankijken. Twee van hen hadden het erover dat hij misschien financieel aan de grond zat. Een ander suggereerde dat Sorkin het had aangelegd met een vrouw wier boek hij had gebruikt als materiaal voor een nieuw script.

Sony en Hollywood staan dus te kijk. Hetzelfde overkwam eind 2010 de Amerikaanse diplomatieke dienst door de lekken van WikiLeaks. In beide gevallen gaat het om machtige bolwerken en mensen. Daar kan iedereen zich stiekem over verkneukelen. Maar stel je voor wat er gebeurt als het iedereen zou overkomen. Die vraag stelde de Amerikaan Tim Kreider in de zomer van 2013 in een stuk in The New York Times. De aanleiding was een mail waarin vrienden over hem roddelden en waarin hij per ongeluk was ge-cc't. Oei.

Aaron Sorkin. Beeld afp
Aaron Sorkin.Beeld afp

Kwetsbaar

Het voorval prikkelde Kreiders fantasie. Vergeet de diplomatie of de filmwereld. De boosaardigste cyberaanval die bedacht kan worden, is die waarbij elke verstuurde e-mail en sms openbaar wordt gemaakt. 'De beschaving, die wordt bijeengehouden door een broos net, bestaande uit weten wat je wel en niet kunt zeggen, beleefde weglatingen en leugentjes om bestwil, zou ten onder gaan in een apocalyps van bittere beschuldigingen en gehuil, ruzies en vuistgevechten, scheidingen en faillissementen, schandalen en ontslagen, bloedvetes, rechtszaken, slachtpartijen in de straten.'

Door internet zijn we kwetsbaar geworden. Alles wordt bewaard, alles kan worden afgeluisterd zoals de NSA leert, alles kan worden gelekt zoals WikiLeaks en nu de Guardians of Peace leren. Schrijver Tom Wolfe zei in een interview met de Volkskrant dat hij daarom nooit mailt. Hij kijkt wel uit. Onverhoeds geconfronteerd worden met wat anderen over je denken of zeggen is niet nieuw. Vroeger kon je ook ineens op een verkeerd moment op een verkeerde plek belanden, van waar je een gesprek kon afluisteren dat tot je schrik ineens over jou bleek te gaan. Maar in het informatietijdperk is die kans oneindig veel groter geworden: als je even niet goed oplet, belandt de naam van degene over wie geroddeld wordt in het adresveld van een e-mail of sms of stuur je de mail aan het hele kantoor. En een beetje handige kwaadwilligen kunnen alles opvissen uit de digitale cloud.

Dat ondervindt nu ook de filmwereld. Er is weinig wat ze ertegen kan doen. Met angst en beven wordt uitgekeken naar het zogenaamde 'kerstcadeau' wat de Guardians of Peace hebben beloofd. Acteur Brad Pitt, de man van Jolie, roept op de gehackte mails te beschouwen als gestolen waar, die de media niet zouden moeten publiceren. Hetzelfde zegt Sorkin. 'Ik weet dat er sappige dingen zitten in de e-mails.. (...) Niemands privéleven is volledig bestand tegen het strenge oog van het publiek. Maar dit gaat over meer dan gekwetste gevoelens en opgeblazen ego's.' Transparantie is de barbarij, zei een Frans denker al.

Vijf belangrijkste onthullingen 'Sony-hacks'

1Sony-president Kazuo Hirai bemoeide zich voor het eerst met de inhoud van een film. Het einde van The Interview beviel hem niet. In de scène zou het hoofd van Kim Jong-un smelten, zijn haar zou heftig vlam moeten vatten, schedelstukken zouden rondvliegen.

2Toen Sony een film over het leven van Steve Jobs verloor aan Universal leidde dat tot een e-mailwisseling tussen producer Scott Rudin en Amy Pascal, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Sony. Daarin maakte Rudin actrice Angelina Jolie uit voor een 'minimaal getalenteerd verwend nest'.

3Een eerste versie van het script van Spectre, de nieuwe James Bond-film, zit ook bij de gehackte documenten, maakte Sony bekend. De film, vernoemd naar het misdaadsyndicaat uit eerdere Bond-films, komt in oktober 2015 uit.

4In de voorbereiding van een ontbijt waarbij president Obama zou aanschuiven, vroeg Sony-vice-voorzitter Amy Pascal aan producer Scott Rudin wat ze hem moest vragen. 'Of hij 'Django' leuk vond?', waarbij ze doelde op Django Unchained over een vrijgelaten slaaf. Ze noemde nog een paar films met zwarte mannen in een hoofdrol.

5De miljoenensalarissen van de top van Sony Pictures lagen op straat door het lekken van een spreadsheet met de bedragen - 3 miljoen per jaar voor Amy Pascal. Ook bleek dat vrouwelijke acteurs niet zoveel verdienen als mannen in vergelijkbare rollen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden