Iedereen een meevaller - nou ja, bijna iedereen

Het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar levert voor bijna alle werknemers een aangename verrassing op. Maar individueel kunnen de verschillen groot zijn, heeft loonstrookjesverwerker ADP woensdag bekendgemaakt. Wie gaat er het meest op vooruit?

Nanda Troost
Winkelend publiek in Rotterdam. Beeld anp
Winkelend publiek in Rotterdam.Beeld anp

Zij hebben flinke meevallers:

Lage inkomens

Door de bank genomen gaan de laagste inkomens er het meest op vooruit. Minimumloners krijgen netto per maand 76 euro meer op een maandsalaris van 1.524,60 euro bruto. Jan Modaal, 2.816 euro bruto per maand, houdt 69 euro netto over. En ook twee keer modaal heeft met 52 euro netto per maand extra niets te klagen. Dat is allemaal te danken aan lagere belastingen en een flink hogere arbeidskorting. Die korting gaat met 883 euro omhoog tot maximaal 3.103 euro per jaar. Wie 34.500 euro bruto verdient, profiteert daarvan het meest. Er wordt genivelleerd, zegt Dik van Leeuwerden van ADP. Een minimumloner gaat er 5,8 procent op vooruit, jan modaal 3,2 procent en twee keer modaal 1,3 procent.

Hoeveel gaat u erop vooruit in 2016?

De meeste werknemers met een vaste baan gaan er eind januari tientjes netto per maand op vooruit. Alleen werknemers met anderhalf keer modaal profiteren nauwelijks van de belastingverlaging. Zij winnen slechts zes euro per maand, dit blijkt uit berekeningen van loonstrookjesverwerker ADP. Bereken hieronder hoeveel u erop vooruitgaat in 2016.

Tweeverdieners...

Die lagere belastingen pakken voor tweeverdieners gunstig uit. Het maakt namelijk nogal wat uit of de huishoudpot door één of door twee gezinsleden wordt gevuld. Bij een gezinsinkomen van 5.000 euro bruto per maand betalen tweeverdieners met twee keer ongeveer 2.500 euro bruto per maand minder dan een eenverdiener die met 5.000 euro bruto per maand thuiskomt. De minst verdienende tweeverdiener uit dit voorbeeld incasseert nog een voordeeltje: de combinatiekorting voor kinderen jonger dan 12 jaar.

null Beeld Willum Morsch
Beeld Willum Morsch

...met kinderen

Kinderen kosten wat, maar leveren dit jaar ook meer geld op. Niet alleen gaat de kinderbijslag een paar euro per kwartaal omhoog, ouders beuren een flink hogere toeslag voor de kinderopvang. Bovendien incasseert de minstverdiener een hogere inkomensafhankelijke combinatiekorting dan over 2015. Bij elkaar kan het voordeel voor tweeverdieners met kinderen oplopen tot ruim 2.500 euro netto per jaar.

null Beeld Willum Morsch
Beeld Willum Morsch

Ambtenaren

Als grote uitzondering op andere werknemers gaan ambtenaren flink minder voor hun pensioen betalen. Ze zijn vorig jaar, niet geheel zonder slag of stoot, akkoord gegaan met nu meer loon tegen straks een lager pensioen. Omdat ook het aanvullend partnerpensioen is afgeschaft, besparen ze nog meer op hun pensioenpremie. Tot bijna 1 procent, ofwel enkele tientjes netto per maand, uiteraard afhankelijk van het inkomen. Grootste winnaar onder de overheidsdienaren is de ambtenaar die drie keer modaal verdient en, alle voordelen opgeteld, 111 euro netto per maand overhoudt. Disclaimer: omdat het pensioenfonds ABP niet goed ervoor staat, houden betrokkenen er rekening mee dat de pensioenpremie per 1 april omhoog gaat.

Tekst gaat verder onder graphic.

null Beeld Willum Morsch
Beeld Willum Morsch

Zij komen er bekaaid van af:

Anderhalf keer modaal

Voordeel, maar wel beduidend minder is er voor wie rond 4.500 euro verdient. Anderhalf keer modaal komt met slechts een paar euro netto per maand meer thuis. Dat stijgingsdipje komt door de afbouw van de algemene heffingskorting. Vorig jaar leverde deze compensatiemaatregel in het ongunstigste geval nog altijd zo'n 1.300 euro belastingvoordeel op. Dit jaar wordt dit voordeel afgebouwd tot 0. Vandaar dat dipje. Boven anderhalf keer modaal zit de winst in het uitstellen van het moment waarop het hoogste belastingtarief geldt. Vanaf 66.400 wordt 52 procent belasting betaald, in 2015 was dat vanaf 57.585 euro.

Eenverdieners

Wie in z'n eentje net zoveel verdient als tweeverdieners betaalt dus meer belasting. Even terug naar het gezinsinkomen van 5.000 euro bruto per maand: de meevaller voor de eenverdiener is daardoor 1.500 euro netto minder per jaar en bedraagt slechts 88 euro netto per jaar. Zijn er kinderen, dan loopt dat verschil op tot een kleine 3.000 euro netto per jaar. Zo heeft de eenverdiener geen recht op kinderopvangtoeslag en loopt het gezin ook de inkomensonafhankelijke combinatiekorting voor zijn minder verdienende partner mis. Het CDA, dat met D66 instemde met het belastingplan, vindt dit oneerlijk en wil dat deze ongelijkheid wordt aangepakt. Dat kan op zijn vroegst in 2017.

null Beeld Willum Morsch
Beeld Willum Morsch

Eigenhuizenbezitters

Wie hypotheekaftrek heeft, moet buiten de winst van het loonstrookje om rekening houden met een verborgen minnetje. Doordat minder inkomens, pas vanaf 66.400 euro, in het toptarief vallen wordt het belastingvoordeel voor veel huizenbezitters kleiner. De hypotheekrente wordt verrekend met het belastingtarief van 40,4 procent en niet meer met het toptarief. De hypotheekrente kon in 2015 tegen maximaal 51 procent worden afgetrokken. Dat wordt elk jaar afgebouwd en komt dit jaar uit op 50,5 procent.

Als voorbeeld nog een keer de eenverdiener met een bruto maandsalaris van 5.000 euro. Hij heeft een hypotheek van 250 duizend euro; de rente op de lening bedraagt 3 procent. De WOZ-waarde van de woning is 260 duizend euro. Deze eenverdiener levert op jaarbasis 561 euro netto in.

null Beeld Willum Morsch
Beeld Willum Morsch
null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden