columnPeter de Waard

Iedere vakman zou het salaris van een tv-presentator moeten krijgen

null Beeld

Dagblad De Gelderlander bracht onlangs het dramatische verhaal van ambachtelijk bakker Jaap van der Veer die genoodzaakt is zijn winkels in Barneveld en Ede te sluiten omdat hij zelf in het gips moet en geen plaatsvervanger kan vinden.

Na vergeefse pogingen via zijn eigen krant en sociale media om een kandidaat te vinden, had hij zelfs zijn toevlucht gezocht tot een advertentie in Het Friesch Dagblad in de overtuiging dat tussen Dokkum en Franeker wel iemand te vinden zou zijn die een bruinbrood en appeltaart wilde bakken. Geen enkele reactie.

Gisteren uitte de Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij een noodkreet. Komende jaren gaan vijfhonderd ambachtelijke bakkers met pensioen – een kwart tot eenderde van het totale aantal in Nederland – en nergens zijn opvolgers te vinden. Daarom is de wervingscampagne ikwileenbakkerij.nl gestart.

Het is bizar. Voordat de vrouwen in Frankrijk gingen voetballen, was de finale van Heel Holland Bakt met vier miljoen kijkers het best bekeken programma. Nederland was aan de buis gekluisterd voor aspirant-bakkers die in grote stress een Franse meringue, een vlechtbrood of een drielaagse chocolade-kersentaart maakten.

In totaal hadden zich vijfhonderd kandidaten aangemeld – precies voldoende om voor de komende tien jaar het tekort aan ambachtelijke bakkers op te vullen. Alleen wilden die geen banketbakker maar televisiester worden. De winnaars of bijna-winnaars kregen ook meteen hun eigen bakprogramma, terwijl de anderen niets anders restte dan via een ander realityprogramma de status van BN’er proberen te bereiken. Het vak van ambachtelijk bakker buiten het oog van de camera wordt door jongeren meteen als oubollig beoordeeld.

Geen onderwijzers

De bouwsector meldde afgelopen vrijdag dat het tekort aan vakmensen nog nooit zo groot is geweest. Maar terwijl oma op drie hoog tot november moet wachten voor het vervangen van een kraanleertje, is er nog nooit zo veel door vaklieden geklust op televisie: Eigen Huis & Tuin, Bouwen met Bryan, Vtwonen, De Bouwbroers en De Grote Verbouwing.

Volgens een kop in het AD gaan criminelen deze zomer in dit land vrijuit door een tekort aan politiemensen. Inmiddels is Ellie Lust met een camera op patrouille in Albanië.

Bij de basisscholen zijn er 2.400 vacatures, meldde het ANP maandag, waardoor er na de zomervakantie geen onderwijzers zijn. Al die onderwijzers zijn nu televisiepresentatoren die lesgeven zonder dat ze lastige vragen uit de klas hoeven te beantwoorden.

Het grote verschil is dat iedereen die een vak uitoefent in het zicht van de camera een bovenmodaal salaris krijgt, terwijl de mensen die het echte werk doen worden afgeknepen. Volgens de wet van vraag en aanbod zouden televisiemensen minimumlijders moeten zijn en zouden bakkers, bouwvakkers en onderwijzers recht hebben op het salaris van Jeroen Pauw.

Voor de vervanging van Jaap van der Veer staan ze dan in de rij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden