Iedere Chinees moet aan de koelkast

China begint deze maand met ‘boerenvoordeel’ om de binnenlandse vraag te stimuleren...

Van onze correspondent Hans Moleman

FENGXIN Koelkasten, televisietoestellen, zonneboilers, motorfietsen: er is veel te koop met een speciale korting in Fengxin, een uit de kluiten gewassen dorp van ruim zestigduizend inwoners in Jaingxi, een provincie in het oostelijke binnenland van China. ‘De verkopen gaan goed’, zegt een winkelier. ‘Je ziet duidelijk dat mensen op koopjesjacht zijn’.

De plattelandskorting, in de volksmond al het ‘boerenvoordeel’ geheten, is het nieuwste wapen dat de Chinese regering in stelling heeft gebracht om de crisis te lijf te gaan. Nu de Chinese export in een stevige dip zit, omdat vooral de Amerikanen en Europeanen veel minder bestellen, moet de binnenlandse markt uitkomst bieden. De Chinese burger, traditioneel een bescheiden consument met relatief weinig schulden en veel spaargeld, dient meer te gaan uitgeven.

Vooral de driekwart miljard mensen die officieel te boek staan als bewoners van het platteland moeten het geld laten rollen, zo willen de staatsplanners in Peking. Omdat de inkomens nog laag zijn – het boerenjaarinkomen is er niet veel meer dan 500 euro, eenderde van de ruim 1.500 euro van de gemiddelde stadsbewoner – zijn met ingang van februari speciale subsidies uitgevaardigd.

Wie bijvoorbeeld een koelkast koopt, krijgt een korting van 13 procent. Dat lijkt niet veel, maar het is voor velen in Fengxin toch de moeite waard. Want je krijgt er een goede koelkast voor van een betrouwbaar merk. Met garantie. Alle Chinese grote fabrieken, zoals Haier en Changhong, doen mee met een reeks scherp geprijsde en speciaal voor plattelandsgebruik extra robuust gemaakte apparaten. De maximumprijs voor een koelkast is omgerekend 225 euro, voor een televisie 165 euro.

Er is potentieel vraag genoeg op het platteland, weet de regering. Slechts een kwart van de boerenhuishoudens bezit bijvoorbeeld een koelkast, terwijl in de stad bijna iedereen er al een heeft. Televisies zie je bij de boer al veel meer, maar de hoop is dat de oude kijkkasten nu worden vervangen door modernere exemplaren.

De boerenkorting geldt verder voor de motorfietsindustrie – China maakt de meeste motoren ter wereld – en deze week besloot Peking dat ook autofabrieken ervan mogen profiteren. Met ingang van maart komt er 5 miljard renminbi (ruim 560 miljoen euro) subsidie beschikbaar om de boerenstand ertoe te verlokken de oude stinkende driewielers die het platteland nog domineren te verruilen voor bestelwagentjes.

Alles van lokale makelij uiteraard: China maakt al jaren de goedkoopste bestelwagens ter wereld; voor minder dan 2.000 euro heb je er een. De regering wil zo de vele autofabrieken een steuntje in de rug te geven. Ze hebben het hard nodig, want na vijftien jaar onstuimige groei staat ze voor een sanering die tientallen kleine provinciale fabrieken de kop zal kosten.

Toch geldt de sector ook in tijden van crisis nog als een groeifactor. China werd de afgelopen maand zelfs het land met de hoogste voertuigenverkopen ter wereld – 790 duizend stuks – omdat die in de VS spectaculair kelderden tot 657 duizend.

De subsidies die de staat uitstrooit zijn erop gericht China versneld te laten afkicken van de exportverslaving. Met een stimuleringspakket van in totaal meer dan 450 miljard euro dient de binnenlandse consumptie aangejaagd. Het geld gaat deels naar meer spoorlijnen, snelwegen, bruggen en andere infrastructuur, deels naar rechtstreekse steun voor industriële sectoren, en deels naar subsidies voor de consument.

Of het genoeg is om een economische groei van 8 procent te halen, zoals de regering hoopt? Buitenlandse analisten hebber er een hard hoofd in. Maar dat de groei in China beduidend meer zal worden dan in de rest van de wereld, waar krimp en stagnatie heersen, daar twijfelt niemand aan. De afgelopen maanden gingen de winkelverkopen al gestaag omhoog, en ook in januari gaven de 1,3 miljard Chinezen weer 13 procent meer uit.

Het Chinese binnenland telt zo’n vijftigduizend dorpen en stadjes als Fengxin. De centrale planners in Peking hebben al keurig becijferd welk effect zijn verwachten van het boerenvoordeel: de verkoop van 480 miljoen stuks apparaten, goed voor een omzet van meer dan honderd miljard euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden