Idealistische leensite Peerby vindt het tijd iets te gaan verdienen

Spullenleensite Peerby experimenteert met verhuur. Amsterdamse gebruikers kunnen sinds twee weken bijverdienen door hun bakfiets, decoupeerzaag of tuinslang aan de buren te verhuren.

Vrijdagmiddag bij startup bedrijf Peerby in Amsterdam in het gebouw van Rockstart. Beeld Ivo van der Bent
Vrijdagmiddag bij startup bedrijf Peerby in Amsterdam in het gebouw van Rockstart.Beeld Ivo van der Bent

Tot nu was lenen bij Peerby gratis, maar de drie jaar oude start-up denkt hard na over een verdienmodel.

In januari lanceerde de deelsite in samenwerking met Centraal Beheer Achmea om die reden al een speciale geleendespullenverzekering. Sinds kort bestaat er ook een bezorgservice. Voor 9 euro kunnen gebruikers hun tijdelijke opblaasboot of blender laten thuisbezorgen en weer ophalen.

'Het zijn allemaal experimenten', benadrukt Peerby-oprichter Daan Weddepohl. 'We zijn nog aan het uitzoeken wat het best bij ons past.' Volgende week hoopt de deelsite daar uit te komen.

De verhuur is een opvallende stap voor Peerby, dat zich met slagzinnen als 'samen hebben we meer' en 'delen is het nieuwe hebben' tot nu toe van zijn idealistische kant liet zien. Terwijl andere deelplatformen als Uber en Airbnb van begin af aan geld vroegen voor hun diensten, gold het gratis Peerby tot nu toe als schoolvoorbeeld van de deeleconomie.

Volgens Weddepohl valt verhuur prima te rijmen met dat ideaal. 'Nederlanders denken bij delen meteen aan gratis, maar delen kan vele vormen aannemen. Het gaat ons erom overcapaciteit op een slimme manier te benutten.'

Het verhuren van spullen door particuliere gebruikers kan op dit moment alleen in Amsterdam. Enkele tientallen gebruikers doen mee aan het experiment. Op de site valt te zien wat er zoal wordt aangeboden. Het goedkoopst is een waterpistool, trekveer of een luchtbed: 3 euro per dag. Voor een tientje huur je een ladder, polaroidcamera of koepeltent. Topstukken zijn de bakfiets en de partytent: die kosten 15 euro per dag.

Uiteindelijk wil Peerby een 'klein percentage' van de verhuurprijs inhouden om zichzelf te kunnen bedruipen. Sinds het bedrijf in 2012 het licht zag, is het naar eigen zeggen in een paar jaar tijd uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in het uitlenen van spullen. Behalve in Nederland en grote delen van België is de site al actief in twintig steden in Europa en tien in de Verenigde Staten. Vorig jaar haalde het bedrijf tijdens een investeringsronde 1,7 miljoen euro op.

Maar behalve burengeluk, leverde het gratis lenen Peerby tot nu toe niets op. Weddepohl kijkt daarom naar commerciële alternatieven. 'In San Francisco experimenteren we nu met Peerby Yo, waarmee buren met elkaar in contact kunnen komen en elkaar kunnen helpen met bijvoorbeeld de hond uitlaten.' Op zo'n platform kan uiteindelijk ook een vakloodgieter zijn diensten tegen betaling aanbieden. Ook sponsoring vanuit het bedrijfsleven of samenwerking met gemeenten behoren tot de mogelijkheden.

Voorlopig blijft het nog mogelijk om gratis spullen te delen via de site. Weddepohl: 'Ik kan niet garanderen dat dat zo blijft. Als ik moet kiezen tussen helemaal geen Peerby en een platform waarvoor we toch een bepaald verdienmodel moeten invoeren, kies ik voor het laatste.' Toch draaien de experimenten volgens hem niet alleen om geld verdienen. 'We willen vooral een groter publiek bereiken. Daar horen soms ook betaalde diensten bij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden