ICI betaalt 15 miljard voor chemie Unilever

Het Britse chemieconcern ICI neemt voor 8 miljard dollar (ruim vijftien miljard gulden) de complete chemiedivisie van Unilever over. Hieronder vallen ook twee grote Nederlandse bedrijven....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De prijs van vijftien miljard gulden betekent dat ICI bereid is 23 keer de nettowinst van de chemiedivisie te betalen. De hoge prijs levert Unilever een buitengewone bate van 9,5 miljard gulden op. De aandeelhouders van ICI en instanties als de EU moeten nog hun goedkeuring hechten aan de transactie.

Unilever deed zijn chemiedivisie, die uit vier bedrijven bestaat, in februari in de aanbieding. Het gaat om twee Nederlandse ondernemingen (Quest in Naarden en Unichema in Gouda), het Britse Crosfield en het Amerikaanse bedrijf National Starch and Chemical. De vier bedrijven realiseren een omzet van ongeveer 8 miljard gulden.

De vakbonden reageerden woensdag zonder uitzondering gematigd positief op de verkoop. De bonden tonen zich verheugd dat de vier bedrijven niet worden opgesplitst. Ook is er opluchting over het feit dat Unilevers chemische activiteiten nauwelijks overlappen met die van ICI.

Het Britse concern heeft toegezegd de arbeidsvoorwaarden van de bijna 16 duizend betrokken werknemers zeker vier jaar te handhaven. Bovendien is de werkgelegenheid gegarandeerd. Bij de twee Nederlandse bedrijven werken circa tweeduizend mensen. Quest maakt smaak- en geurstoffen. Unichema verwerkt dierlijke en plantaardige vetten tot halffabrikaten.

De Industrie- en voedingsbond CNV keurt de overname met enig voorbehoud goed. Bestuurder J. Wevers noemt als bijkomend voordeel de bekendheid van ICI met de Nederlandse arbeidsverhoudingen. ICI heeft in Rozenburg al een chemiebedrijf.

Wel worden de pensioenen een stevig discussiepunt. De Unilever-werknemers betalen momenteel geen pensioenpremie, omdat het pensioenfonds van Unilever uitstekend draait. Om die premievrijstelling ook bij ICI te kunnen handhaven, vindt Wevers dat het Unilever-pensioenfonds de werknemers een deel van de overwinst mee moet geven. De CNV-man denkt aan zeker 300 miljoen gulden.

Na de verkoop van de chemische activiteiten richt het Brits-Nederlandse concern zich volledig op consumentenproducten. De onderneming heeft na de huidige transactie nog drie divisies: voedingsmiddelen, wasmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging. De vier chemische bedrijven waren goed voor circa 9 procent van Unilevers omzet.

Unilever wil de boekwinst op de transactie gebruiken om zijn positie te versterken in nieuwe markten, zowel in Azië als Latijns-Amerika en Oost-Europa. Bestuursvoorzitter M. Tabaksblat noemde woensdag met name voedingsmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging als sectoren waar Unilever zoekt naar op te kopen bedrijven.

Tabaksblat onderstreepte tevens dat Unilever niet hals over kop een reeks van bedrijven gaat opkopen. 'We laten ons oog voortdurend vallen op allerlei activiteiten, maar laten ons niet opjagen doordat we een volle kas hebben. We gaan niet inleveren op onze rendementseisen.'

Bij het uitblijven van grote aankopen zal Unilever voorlopig erg veel geld in kas hebben. Dat kan nadelig zijn voor het rendement. 'Wij zijn inderdaad erg liquide en verwachten een kleine verwatering van de winst per aandeel', erkent Tabaksblat. 'Maar dat kunnen we wel wegwerken door een verstandig beleggingsbeleid.' Analisten denken dat de verwatering hoogstens 1 à 2 procent zal bedragen.

De Unilever-topman zegt dat hij de extra inkomsten niet alleen wil gebruiken voor acquisities, maar ook voor investeringen in autonome groei en voor versnelde herstructureringen. 'We zijn bezig met een nogal fors programma om met name de marktpositie van onze Europese bedrijven te verbeteren. We hebben nu geld om dat wat agressiever door te voeren.'

Een versnelling van het reorganisatieproces zal weinig gevolgen hebben voor de Nederlandse Unilever-bedrijven. 'De reorganisatie bij margarinefabriek Van den Bergh werpt zijn vruchten af. Daar is geen tempoversnelling nodig.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden