Icesave begint met terugbetalen

IJsland begint deze zomer met het terugbetalen van de schade door het faillissement van internetbank Icesave. Dat schrijft minister-president ­Johanna Sigurdardottir van ­IJsland vandaag in een ingezonden stuk in de Volkskrant.

De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir

De uitbetalingen zullen volgens de premier 'ruimschoots' genoeg zijn om 'alle spaarders' voor minstens 90 procent te compenseren. Daar horen ook de gemeenten en provincies bij, die tientallen miljoenen bij Icesave hadden gestald.

Nadat Icesave in oktober 2008 omviel en IJsland niet in staat bleek gedupeerde spaarders te compenseren, schoot de Nederlandse staat 1,3 miljard euro voor. In Groot-Brittannië was dat 2,5 miljard. Twee opeenvolgende overeenkomsten tussen de drie landen omtrent het terugbetalen van de 3,8 miljard werden in twee referenda door de IJslandse bevolking afgewezen. De laatste was afgelopen zaterdag.

Schuldeisers
'De zaak zal nu geregeld worden door tussenkomst van de bevoegde rechters', schrijft premier Sigurdardottir. Maar mogelijk hoeven die helemaal niet in actie te komen, suggereert ze. 'Ongeacht de uitkomst van welke rechtsgang ook', schrijft de premier, 'zal Nederland geld ontvangen uit de Landsbanki-boedel.'

Die boedel van de moedermaatschappij van Icesave heeft volgens de curator een waarde van 7 miljard euro, wat 89 procent van de vorderingen van preferente schuldeisers zou dekken. Volgens de IJslandse rechter zijn Nederlandse en Britse spaarders en overheden preferente schuldeisers.

Voorrang
Daarmee hebben banken die geld in Landsbanki hebben gestoken het nakijken. Zij zijn dan ook in beroep gegaan tegen de gerechtelijke uitspraak. Zouden er geen schuldeisers met voorrang zijn, dan zou iedereen circa 40 procent van zijn geld terugkrijgen. Volgens Sigurdardottir 'zijn er sterke aanwijzingen dat de vorderingen van Landsbanki de preferente vorderingen geheel kunnen dekken.'

Dat betekent dat niet alleen de voorgeschoten 3,8 miljard euro in drie à vier jaar wordt terugbetaald. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de 78 miljoen die Noord-Holland bij Icesave had gestald, de 15 miljoen van Amstelveen en de 12 miljoen van Pijn­acker-Nootdorp. 'Alle spaarders', dus ook zij die meer dan een ton bij Icesave hadden staan, zullen dat meerdere volgens Sigurdardottir waarschijnlijk terugkrijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden