IBS koopt systeemhuis Consist
Baan Company, het zo succesvolle softwarebedrijf van de broertjes Baan, krijgt er in Nederland een belangrijke concurrent bij. International Business Systems (IBS), het snelgroeiende, Zweedse softwarebedrijf van multimiljonair S....
ANP
NIEUWEGEIN
De transactie biedt IBS rechtstreeks toegang tot de Nederlandse markt voor middelgrote ondernemingen. Zo'n 18 procent van de grotere bedrijven in Nederland werkt al met softwarepakketten van Consist voor de financiële en personeelsadministratie. IBS ontwikkelt geïntegreerde programmatuur op andere terreinen, zodat de activiteiten van beide bedrijven op elkaar aansluiten.
De pakketten van de nieuwe combinatie zijn ook geschikt voor softwareapplicaties van derden, in tegenstelling tot de ERP-producten van Baan. Ahlberg gaat ervan uit dat zijn software, gezien dit voordeel, op warme belangstelling kan rekenen van Nederlandse multinationals. Dit marktsegment is nu nog voornamelijk in handen van Baan en concurrenten als het Duitse SAP en Oracle uit de Verenigde Staten.
Baan meent dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen. 'Voor de vennootschap Baan rekenen wij IBS niet tot de directe concurrenten. Als er al sprake is van een bedreiging, dan treft die allereerst de ongeveer tweehonderd dealers waarmee wij samenwerken. Maar écht zorgen maken wij ons vooralsnog niet', aldus K. Wagenaar, de financieel directeur van Baan Company.
Consist is halverwege de jaren tachtig door een aantal voormalige IBM-medewerkers overgenomen van IBM. In 1993 kochten IBM en Roccade het bedrijf weer terug van het management. Sindsdien is het systeemhuis uit Nieuwegein gegroeid tot 180 werknemers en een omzet van 48 miljoen gulden.
IBS is van origine Zweeds. Ahlberg richtte het softwarebedrijf zo'n twintig jaar geleden op. Inmiddels telt het aan de beurs van Stockholm genoteerde concern filialen in veertien landen, ruim 2000 klanten, 1500 werknemers en een omzet van 340 miljoen gulden.
De top van Consist toonde zich zeer verheugd met de overname door IBS. 'Het wereldwijde distributienetwerk van IBS levert ons de schaalvoordelen die nodig zijn om de omvangrijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling te rechtvaardigen', verklaarde directeur J. Oord.