'Hypotheekrenteaftrek in dertig jaar voor iedereen afbouwen'

De hypotheekrenteaftrek moet voor alle huizenbezitters in dertig jaar worden afgebouwd en de huren moeten jaarlijks met 2 procent stijgen, boven op de inflatie. Dit schrijven de Vereniging Eigen Huis, de huurdersvereniging Woonbond, en de vereniging van woningcorporaties Aedes in een hervormingsplan dat ze morgen zullen presenteren.

Een nieuwbouw project van woonhuizen.Beeld ANP

Ingewijden bevestigen dit tegenover de Volkskrant. Het is voor het eerst dat deze belangengroepen een akkoord sluiten. Eerder kwamen de Sociaal-Economische Raad, de VROM-Raad en de belangrijkste economen al met een totaalpakket om de woningmarkt te hervormen.

Ingewijden spreken over een 'historisch plan' tussen partijen die de afgelopen jaren vooral uitblonken in meningsverschillen. De clubs hebben er anderhalf jaar over onderhandeld. Door de val van het kabinet en de woningmarktplannen die de Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks in het Lenteakkoord heeft opgenomen, kwam er druk op de ketel. Maandagnacht konden de partijen elkaar de hand schudden.

Vastgelopen
De Nederlands woningmarkt is de afgelopen jaren steeds verder vastgelopen, waardoor veel Nederlanders in huizen zitten waar ze niet willen wonen. Kopen is voor velen niet mogelijk door strengere leeneisen en dalende huizenprijzen en de doorstroom van huur naar koop stokt ook doordat mensen die lang in een huurwoning zitten relatief weinig huur betalen.

Met dit akkoord willen de betrokken partijen de doorstroming weer op gang te brengen. Daarvoor moet het fiscale voordeel van eigen woningbezit via de hypotheekrenteaftrek langzaam worden afgeschaft. En de huren, vooral die van woningcorporaties, moeten 'marktconform' worden door een jaarlijkse huurverhoging van 2 procent, boven op de inflatie. De afgelopen jaren stegen de huren met de inflatie. Lage inkomens moeten via de huurtoeslag worden gecompenseerd.

De onderhandelingen waren het initiatief van 'oliemannetje' Ger Hukker, de voorzitter van makelaarsvereniging NVM. Hij haalde de partijen begin 2011 rond de tafel nadat hij in een interview met de Volkskrant had verteld dat zijn dochters zijn 'gemekker over de woningmarkt' zat waren. 'Ze zeiden: of je doet er wat aan, of je doet er het zwijgen toe.' Net als Hukker, die jarenlang riep dat de politiek de handen af moest houden van de hypotheekrenteaftrek, baalden de andere belangengroepen dat VVD, CDA en PVV niet het lef hadden groots in te grijpen in de problematische woningmarkt. Als de politiek het niet doet, moeten wij maar over onze schaduw heen stappen, was het sentiment.

Politieke impact
Helemaal definitief is het akkoord nog niet. Aedes en de Woonbond moeten het nog laten goedkeuren door hun achterbannen: de woningcorporaties en lokale huurdersverenigingen. Maar voor de politieke impact is dat van minder groot belang. De commissies die de verkiezingsprogramma's schrijven hebben er dan al hun voordeel mee gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden