Hypotheekrente gaat voor het eerst sinds jaren stapje omhoog

Rabobank, Hypotrust, Obvion, Centraal Beheer en nog enkele kleine partijen hebben maandag voor het eerst sinds lange tijd de hypotheekrente verhoogd. Het gaat daarbij vooral om langlopende hypotheken.

Vooral bij langlopende hypotheken gaat de hypotheekrente omhoog. Beeld anp
Vooral bij langlopende hypotheken gaat de hypotheekrente omhoog.Beeld anp

Rabobank, nog altijd marktleider op de hypotheekmarkt, maakt alle hypotheken met een looptijd van acht jaar 0,1 procentpunt duurder. Die gaan van 2,4 naar 2,5 procent.

'Deze langlopende hypotheken zijn 80 tot 85 procent van onze markt', zegt een Rabo-woordvoerster. Obvion, een dochter van de Rabo die hypotheken verkoopt via onafhankelijke tussenpersonen, verhoogt de tarieven van alle hypotheken van vijf jaar of langer al met 0,1 procentpunt.

Max Bronzwaer, directeur treasury van Obvion, zegt dat de verhogingen een gevolg zijn van de hogere rente op de kapitaalmarkt. 'Op deze markt is de tienjarige rente gestegen van 0,16 procent op 4 oktober naar 0,39 procent nu. Dat is 23 basispunten.' Een van de oorzaken is de toegenomen politieke onzekerheid over de afloop van de Brexit en over de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'Daarnaast wordt een voorschot genomen op de verhoging van de officiële rente in de VS die de Fed mogelijk volgende maand zal doorvoeren. Dat maakt Amerikaans staatspapier aantrekkelijker. En dat werkt door in Europa.'

Trendbreuk

Of sprake is van een trendbreuk is volgens Bronzwaer 'een strikvraag'. 'De verwachting in de markt is een stabilisatie of een lichte stijging van de hypotheekrente op termijn. Maar dat kan snel weer veranderen. Ik ga niet zeggen dat de diepste bodem nu is bereikt.'

Hypotheekdeskundige Philip Bokeloh van ABN Amro zei vorige week op de website van De Hypotheker dat de lange rente ook kan gaan stijgen als de ECB het opkoopprogramma van staatspapier verschuift van langlopende obligaties naar kortlopende leningen. Daarmee wordt in de markt rekening gehouden als het huidige opkoopprogramma van de ECB in maart volgend jaar afloopt. De ECB probeert met dit opkoopprogramma van 80 miljard euro de economie te stimuleren.

De kortlopende rente staat nog altijd onder druk en zou daardoor nog verder kunnen dalen. Dat maakt het voor de staat aantrekkelijker op dit moment voor korte termijn geld te lenen. Gisteren slaagde het ministerie van Financiën erin 2,4 miljard euro voor drie en zes maanden te lenen tegen een negatieve rente van 0,82 procent. Bij de vorige veilingen van staatspapier lagen de tarieven nog op min 0,6 en 0,7 procent. Overigens is dat geen reden voor de hypotheekverstrekkers om de rente op kortlopende hypotheken op dit moment nog verder te verlagen.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden