Hypotheekmarkt opnieuw spelbreker op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De problemen in de Amerikaanse hypotheeksector stapelen zich op met als gevolg fors lagere aandelenkoersen. Financiële fondsen, waaronder grote banken en creditcardmaatschappijen, hielden de graadmeters in de Verenigde Staten in het rood.

Met nog bijna twee uur handel te gaan noteerde de Dow-Jonesindex een verlies van 1,4 procent op 12.152 punten. De schermenbeurs Nasdaq leverde 1,2 procent in en liet een stand zien van 1735 punten. De breed samengestelde S&P 500-index daalde 1,3 procent tot 1387 punten.

De Amerikaanse hypotheekmarkt bezorgt beleggers nu al enige tijd kopzorgen. De hypotheekverstrekkers lijden onder de zwakke huizenmarkt in de VS. Veel huizenbezitters kunnen hun hypotheekschuld niet meer aflossen, omdat ze minder geld voor hun woning terugkrijgen.

Banken duiken in de min

In eerste instantie was de hypotheekverstrekker New Century het zorgenkindje, maar dinsdag is daar ook Accredited Home Lenders bijgekomen. Dit bedrijf zit dringend om geld verlegen om uitstaande schulden af te lossen. De beurshandel in New Century ligt al sinds maandag stil. De beursautoriteiten overwegen de notering van de onderneming zelfs te schrappen, omdat ze wordt onderzocht door de waakhond SEC en de staat Californië. Accredited Home Lenders verloor liefst 62 procent van zijn beurswaarde.

In het kielzog van beide hypotheekverstrekkers doken banken als JP Morgan Chase (min 3,9 procent), Citigroup (min 2,7 procent) en Bank of America (min 3,1 procent) omlaag. Daar bleef het niet bij. Ook American Express, bekend van de creditcards, bevond zich onder de slachtoffers en verloor 2,5 procent. De Dow-Jonesindex kende slechts twee winnaars, namelijk AT&T en 3M.

Grote winkelketens

De angst bestaat onder beleggers dat grote winkelketens ook te maken krijgen met een toename van het aantal niet-afgeloste schulden. Concerns als Wal-Mart en Big Lots willen nog wel eens producten op afbetaling verkopen. Wal-Mart verloor 2,4 procent, Big Lots 4,6 procent.

Ook de technologiesector kreeg een knauw. Dit had te maken met tegenvallende omzetcijfers van Texas Instruments. Dit concern, 's werelds grootste producent van chips voor mobiele telefoons, daalde 3 procent. Ook Intel en AMD moesten inleveren.

De euro noteerde 1,3210 dollar. Dat was bij het slot van de handel in Europa 1,3205 dollar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden