Hypotheekmarkt op drift

Staatsbanken verkopen flink minder hypotheken. De hypotheekmarkt daalde het derde kwartaal met 34 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Fortis Groep en ABN Amro hebben flink marktaandeel verloren met hun hypotheken. Aegon heeft juist gewonnen, blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van IG & H Consulting over het derde kwartaal. Dit adviesbureau baseert zich op cijfers van het Kadaster.

De verschuivingen bij nieuwe hypotheken zijn op kwartaalbasis vrij groot. Dat is opmerkelijk omdat de marktaandelen van grote banken de afgelopen jaren nauwelijks veranderden. Zo is Rabobank al jaren marktleider met een aandeel van ruim 30 procent. Rabo blijft vrij stabiel.

Volgens Matthijs Mons, partner bij IG & H, is het marktaandeel van Fortis Bank, ASR (het voormalige Fortis Verzekeringen) en ABN Amro (inclusief de merken Florius en MoneYou) gedaald als gevolg van kapitaalschaarste. ‘Deze banken willen niet te veel hypotheken op hun balans omdat ze daar extra eigen vermogen voor moeten reserveren.’

ABN Amro en Fortis Bank hebben samen een marktaandeel van circa 20 procent. ABN Amro sloot het derde kwartaal 17 procent minder nieuwe hypotheken af. Fortis, de bank en de verzekeraar, verloor 29 procent. ING Groep, goed voor ongeveer 20 procent marktaandeel, zag de verkoop met 3 procent dalen.

‘Als een bank minder wil uitlenen, verhoogt die geldverstrekker de rente een beetje’, zegt Mons. Een andere methode is het strenger toepassen van de acceptatieregels.

Aegon is een van de marktpartijen die profiteert van de terughoudendheid van Fortis en ABN Amro. Deze verzekeraar, die in vergelijking met andere partijen relatief klein is (marktaandeel tussen de 5 en 7 procent), zag het marktaandeel verdubbelen. ‘Aegon heeft geen probleem met het aantrekken van geld’, aldus Mons. De verzekeraar heeft veel langlopend pensioengeld dat goed past bij langlopende hypotheken. ‘Aegon sluit veel hypotheken af met looptijden van twintig tot dertig jaar’, zegt Mons.

De hypotheekmarkt als geheel daalde het derde kwartaal met 34 procent ten opzichte van 2008. In totaal leenden banken 16,8 miljard euro uit aan huizenkopers. Dit is een fractie meer dan in het tweede kwartaal. Volgens Mons is de daling niet alleen te wijten aan vraaguitval, maar ook aan strenger acceptatiebeleid van geldverstrekkers.

Banken en verzekeraars beoordelen hypotheekaanvragen nauwkeuriger dan ruim een jaar geleden. ‘Hierdoor duurt het langer voordat banken een hypotheek accepteren’, zegt Ron Bavelaar, directeur van hypotheekketen Hypotheekshop.

Ook bij de verkoopkanalen ziet Mons een verschuiving optreden. ‘De grote hypotheekketens winnen marktaandeel ten koste van kleine hypotheekkantoren en banken’, aldus Mons. Deze drie ketens, Hypotheker, Hypotheekshop en Hypotheekvisie, zien de omzet veel minder snel dalen dan de markt. ‘De daling varieert van 8 tot 18 procent’, zegt Mons. ‘In tijden van crisis kloppen klanten eerder aan bij bedrijven met bekende namen.’ Een andere reden is volgens Mons dat de franchisenemers van de ketens ondernemender zijn dan de medewerkers van bankfilialen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden