Hypotheekgiganten VS komen mogelijk onder curatele

Twee gigantische beursgenoteerde hypotheekbanken in de VS, Fannie Mae en Freddie Mac, dreigen in zulke ernstige problemen te komen, dat de federale overheid zou overwegen ze onder curatele te stellen....

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

Het aandeel van beide bedrijven daalde verder in reactie op de geruchten, wat de crisissfeer op Wall Street en in Washington voedde. Minister van Financiën Henry Paulson leek vrijdag te ontkennen dat er een reddingsactie voor Fannie Mae en Freddie Mac ophanden zou zijn, toen hij zei dat de bedrijven ‘in hun huidige vorm’ gesteund worden.

De twee garanderen als zelfstandige miljardenondernemingen onmisbare fondsen voor commerciële hypotheekverstrekkers, en het lot van de door het Congres in het leven geroepen hypotheekverstrekkers is onduidelijk.

De toekomst van de kwetsbare Amerikaanse economie hangt nauw samen met die van Fannie Mae en Freddie Mac, aangezien zij garant staan voor 80 procent van alle uitstaande hypotheken onder een half miljoen dollar. Zij controleren samen bijna 98 procent van de markt voor hypotheekobligaties.

De financiële columnist James Saft noemde ze ‘zo ongeveer het enige dat een complete instorting van de huizenmarkt nog tegenhoudt’. In de financiële wereld bestaat al maanden zorg over de vraag of de twee bedrijven voldoende geld in kas hebben om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Door de slepende huizencrisis zijn niet alleen woningbezitters getroffen, maar ook de twee financiële reuzen.

De afgelopen week leek tot beleggers en analisten door te dringen hoe ernstig de problemen zijn en wat het effect zou zijn als de twee ten onder zouden gaan. De aandelen tuimelden omlaag – beide verloren dit jaar 90 procent van hun waarde – en de geruchten over overheidsingrijpen kwamen los.

Donderdag berichtte The New York Times dat de regering-Bush ditmaal zou overwegen een van de twee hypotheekondernemingen, of beide, ‘over te nemen’. Verliezen van hypotheken die zij beheren zouden in dat geval door de overheid – oftewel: de belastingbetaler – worden gedekt.

Minister van Financiën Henry Paulson en centrale-bankvoorzitter Ben Bernanke verschenen beiden voor het Congres en trachtten de speculatie te ontkrachten. De bedrijven hebben ‘adequaat’ kapitaal om de turbulentie op de financiële markten te weerstaan, zeiden zij donderdag.

‘Vandaag ligt onze primaire focus is de steun voor Fannie Mae en Freddie Mac in hun huidige vorm, terwijl ze hun belangrijke opdracht uitvoeren’, aldus Paulson in een verklaring vrijdag.

Hoewel de bedrijven worden gecontroleerd door aandeelhouders en formeel los staan van de overheid, worden zij als ‘door de overheid gesponsorde entiteiten’ gereguleerd.

Er wordt dan ook altijd op gerekend dat de twee ondernemingen zo nodig door Washington zullen worden ‘gered’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden