HUURSUBSIDIE

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting moet zich vandaag in de Tweede Kamer verantwoorden voor zijn beslissing niets te veranderen aan de nieuwe huursubsidieregels....

Per 1 juli 1997 is de nieuwe huursubsidiewet van kracht geworden. De klachten gaan over een rafelig einde in die wet: de regeling waarop huurders die hun inkomen flink zien dalen, een beroep kunnen doen.

Uitgangspunt in de nieuwe huursubsidiewet is niet meer het geschatte inkomen over het lopende jaar, maar het fiscale inkomen over het voorgaande jaar. De oude 'schattingsregeling' leverde veel administratieve rompslomp op en leidde ook tot veel terugvorderingen als iemands inkomen achteraf meeviel.

De nieuwe regeling is eenvoudiger uitvoerbaar en voordelig voor mensen die meer gaan verdienen, want die hoeven niets terug te betalen. Maar ze is nadelig voor huurders die hun inkomen zien dalen, bijvoorbeeld omdat ze werkloos of arbeidsongeschikt raken of 65 worden. Die moeten een jaar wachten tot zij in aanmerking komen voor (hogere) huursubsidie.

Tijdens de debatten over de nieuwe huursubsidiewet vroeg de Tweede Kamer staatssecretaris Tommel voor deze groep huurders een ruimhartige regeling te treffen. Zonder verder overleg met de Tweede Kamer ontwierp Tommel de Regeling Bijdrage Huurlasten (RBH). Hij verbond er twee eisen aan. Alleen huurders wier inkomen met 17 procent of meer daalt en die zodoende uitkomen op een inkomen op minimumniveau, komen ervoor in aanmerking. Iedereen die méér heeft, de 'bovenminimalen', moeten zich tot de sociale dienst wenden voor bijzondere bijstand.

Bij de loketten van de sociale dienst ontstond meteen verwarring, schetsten directeuren van sociale diensten de kamercommissie vorige week. 'Er zit geen logica in. De minima moeten naar de woningcorporaties, terwijl de bovenminimalen naar de sociale dienst moeten.'

Bij de Tweede-Kamerleden begonnen in de loop van het jaar tientallen brieven binnen te stromen over de gevolgen in de praktijk. Huurders rekenden voor dat ze in het ene jaar dat ze moeten wachten honderden, duizenden guldens subsidie mislopen. Als ze in de tussentijd al bijzondere bijstand kunnen krijgen, is het bedrag meestal veel lager.

'Het is absurd dat ik via de bijstand het mij toekomende moet verhalen en nota bene een jaar zou moeten wachten op iets waar ik recht op heb, waar anderen, uit dezelfde inkomensgroep, zonder meer wél voor in aanmerking komen', schreef een 72-jarige man aan de Tweede Kamer. Zijn inkomen daalde in 1997 met 30 procent tot 25 duizend gulden, maar hij verdiende 2,45 gulden per maand te veel voor de RBH.

Gealarmeerd door brieven en telefoontjes onderbrak de kamercommissie volkshuisvesting begin juli de zomervakantie voor overleg met staatssecretaris Tommel. De staatssecretaris zei bij die gelegenheid: 'Ik wil, net als u, schrijnende gevallen zo snel mogelijk helpen.' Omdat de gemeenten de RBH uitvoeren, beloofde hij met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te gaan praten over soepeler regels. Maar Tommel zei ook dat de omstreden regels al 'de instemming van de VNG' hadden.

Zes weken later stuurde Tommel het beloofde 'product van overleg met de VNG' naar de Kamer. Hij had besloten de regels 'niet aan te passen, omdat ze goed blijken te werken'. De kamercommissie was verbaasd en organiseerde een gesprek met de VNG en directeuren van sociale diensten. CDA-kamerlid Biesheuvel noemde wat hij hoorde naderhand onthutsend.

'Het overleg is deze week begonnen', vertelde VNG-directeur Dordregter de kamerleden op 2 september. Hij zei ook dat er al het hele jaar geen goed overleg over de regeling was geweest. Desgevraagd gaf hij ook zijn mening: 'Maatschappelijk onwenselijk en ook niet goed uitvoerbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden