Huurders in vrije sector betalen steeds meer huur voor minder meters

Huurders in de vrije sector betalen steeds meer voor steeds minder. In de eerste helft van 2017 zijn de vrije huren opnieuw gestegen. Gemiddeld betalen deze huurders bij een verhuizing 3 procent meer dan vorig jaar, maar 6,9 procent meer per vierkante meter woonoppervlakte. Nieuw gebouwde huurwoningen zijn vaak kleiner dan oudere woningen. In de grote steden is de prijsstijging per vierkante meter nog veel groter.

Marc van den Eerenbeemt
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat melden makelaarsvereniging NVM en de vereniging van vastgoedmanagers VGM. Huren in de vrije sector bevinden zich boven de liberalisatiegrens van 710,68 euro huur per maand. Gemiddeld gaat het om een huur van 999,00 euro, aldus de verenigingen. Per vierkante meter is dat 10,54 euro.

Amsterdam gaat nog steeds aan kop met een gemiddelde huurprijs van 18 euro per vierkante meter, gevolgd door Utrecht, dat een sterke prijsstijging kende tot 12 euro per vierkante meter. Ook in andere delen van het land stegen de huurprijzen, met als enige uitzondering Friesland, dat een minimale daling liet zien van 0,7 procent. Hier ligt de gemiddelde huurprijs onder de 8 euro per m².

'Aanhoudende krapte'

Op de huurmarkt is volgens de NVM en de VGM sprake van 'aanhoudende krapte'. Daardoor zijn huurders bereid om meer te betalen voor steeds kleinere woningen. Zo tellen zij in de stad Utrecht 700 euro per maand neer voor een woning van slechts 30 vierkante meter. Eenzelfde bedrag in Roermond of Enschede levert een woning van 80 vierkante meter op. Voor 1.500 euro per maand is in Amsterdam een appartement van ongeveer 95 vierkante meter te krijgen. In Amersfoort is dat 150 vierkante meter.

Hoewel er in de eerste helft van 2017 meer nieuwbouwwoningen op de markt kwamen, had dit volgens de verenigingen geen dempend effect op de prijzen.

Eric Verwey, voorzitter van VGM NL, pleit in een persbericht voor een verruiming van de term 'scheefwoners' op de huurmarkt. 'We kennen dit begrip uit de sociale huur, waar veel mensen met een te hoog inkomen in een goedkope corporatiewoning zitten. Maar ook de vrije huurmarkt kent een snel groeiende groep bewoners die noodgedwongen in een te dure, en voor hun gezinssituatie vaak te kleine, huurwoning zitten. Ook dit zijn scheefwoners. Ze kunnen geen kant op.' Dit geldt volgens hem voor circa 18 procent van de huurders.

De negen straatjes in Amsterdam. Voor 1.500 euro per maand is in Amsterdam een appartement van ongeveer 95 vierkante meter te krijgen. Beeld ANP
De negen straatjes in Amsterdam. Voor 1.500 euro per maand is in Amsterdam een appartement van ongeveer 95 vierkante meter te krijgen.Beeld ANP

Deregulatie

De makelaars en vastgoedmanagers roepen de politiek op de particuliere huurmarkt te dereguleren, 'zodat particuliere investeringen eindelijk van de grond kunnen komen'.

Nederland heeft volgens Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM, in vergelijking met andere landen veel sociale huurwoningen, maar 'zeer weinig' vrije huur. 'Terwijl dit segment steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld door de opkomst van zzp'ers, die geen eigen huis kunnen of willen kopen. Daarbij komt dat er ook aan betaalbare koopwoningen een tekort is zodat een grote groep mensen geen kant op kan. Er moeten veel meer huurwoningen bij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden