Huurders duurder uit na belasting

Het ministerie van VROM gaat belasting heffen bij woningcorporaties en andere verhuurders. Die zullen deze belasting naar verwachting doorberekenen aan hun huurders....

Van onze verslaggevers

Minister Dekker van VROM heeft het wetsvoorstel dat de belastingheffing regelt dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij wil met ingang van 2006 jaarlijks meer dan 300 miljoen euro belasting ophalen bij woningcorporaties, commerciële verhuurders en andere onroerendgoedbedrijven.

Dekker relateert de nieuwe belasting aan de WOZ-waarde van de woningen die verhuurders bezitten. Voor een woning met een waarde van 2 ton moet een eigenaar volgend jaar 192 euro belasting betalen. De nieuwe heffing is niet van toepassing op dure woningen, waarover nu al vaak belasting betaald wordt.

Om de verhuurders in staat te stellen de belastingheffing terug te verdienen, krijgen zij het recht om de huren de komende jaren extra te verhogen. In totaal mogen verhuurders de huren jaarlijks met gemiddeld 1,2 procent plus de inflatie verhogen.

Huurders vrezen dat de eigenaren van de woningen de extra belastingheffing volledig zullen doorberekenen aan de bewoners. ‘Huurders draaien op voor de bezuinigingen van het kabinet’, zegt Dagmar Letanche van de Huurdersvereniging Amsterdam.

Volgens René van Genugten van de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, gaan de huren in 2006 gemiddeld 15 euro per maand omhoog. ‘We hebben weinig illusies. Verhuurders zullen vrolijk alle kosten doorberekenen’, zegt hij. ‘En de huren van de vrijkomende woningen worden extra opgeschroefd.’

Ook de woningcorporaties zijn ontevreden over de plannen van Dekker. ‘Dit is een verkeerde prikkel, die leidt tot forse, ongewenste huurverhogingen’, zegt Anton van der Vlist, directeur van Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland.

Uit de stukken die de minister naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat de Raad van State een eerdere versie van het wetsvoorstel naar de prullenbak heeft verwezen. Een aantal kleine wijzigingen moet het voorstel nu wel juridisch waterdicht maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden