Huur in Nederland kan tot wel 200 euro omlaag

Zeker tienduizend Nederlandse huurders hebben vanaf donderdag recht op een lagere huur. Door de invoering van een nieuw puntensysteem van huurwoningen loopt het voordeel op tot wel 200 euro per maand.

Beeld Ton Koene

De nieuwe berekening gaat in per 1 oktober. Een aantal grote corporaties in de Randstad heeft aangekondigd de hure van circa tienduizend bewoners te verlagen. Of andere corporaties volgen is onzeker, want ze zijn niet verplicht de huurders actief te benaderen. De Woonbond adviseert mensen daarom zelf uit te rekenen of hun huur omlaag kan.

Door de grote belangstelling voor een herberekening van de huurprijs was de website van de Huurcommissie woensdag amper bereikbaar. 'Ongekende hoeveelheden' huurders waren nieuwsgierig naar een kostenverlaging. Dat is niet gek. De vernieuwde rekenwijze is van toepassing op alle Nederlandse sociale huurwoningen: 2,5 miljoen huizen met een huur onder de 710,68 euro per maand.

Ongewijzigde situatie

Lang niet iedereen krijgt een verlaging. Die geldt alleen voor bewoners bij wie de nieuwe maximale huurprijs lager is dan bedrag dat ze nu betalen. 'Veel mensen betalen al minder dan de maximale huur', zegt een woordvoerder van het ministerie voor Wonen. 'Voor hen blijft de situatie ongewijzigd.'

Bij het nieuwe puntensysteem voor huurwoningen speelt de WOZ-waarde van een huis een grote rol. Dit is de waarde die de gemeente toekent aan huizen en grond. Door de WOZ-waarde mee te nemen in de puntentelling beweegt de huur voortaan mee met de populariteit van een gebied. Criteria als de woonvorm, woonomgeving, hinderlijke situaties en schaarstepunten tellen vanaf vandaag niet meer mee in de berekening van de huur, maar wegen wel mee via de WOZ.

'Schaarstepunten'

Verwacht wordt dat de huren dalen in krimpgebieden, maar ook in delen van de Randstad. Huren in populaire woongebieden kregen de afgelopen vier jaar extra punten toegekend. Die 'schaarstepunten' worden nu vervangen door WOZ-punten, maar in de minder gewilde buitenwijken mogen de verhuurders voortaan minder huur vragen. In populaire stadscentra gaat de maximale huur mogelijk juist wat omhoog. Maar geldt alleen voor nieuwe contracten.

In steden waar tot nu toe weinig rekening werd gehouden met de populariteit van de locaties, zoals Rotterdam en Den Haag, kan de huur ruim 2,5 procent stijgen. Maar in bijvoorbeeld Utrecht - waar sociale huurwoningen schaars en dus duur zijn - daalt de huur soms met 5 procent, blijkt uit rekenvoorbeelden van het ministerie voor Wonen. In Amsterdam verandert naar verwachting weinig. De gemiddelde huurprijs van Nederland blijft volgens het ministerie nagenoeg hetzelfde.

Sommige woningcorporaties verlagen de huren op eigen initiatief. Van de bijna vierhonderd Nederlandse corporaties geldt dat voor onder meer Mitros Utrecht, Woonstad Rotterdam, Staedion Den Haag en de Amsterdamse corporaties. Bij elkaar gaat dat om bijna tienduizend woningen, 3,3 procent van het totaal aantal huurwoningen dat zij aanbieden.

Maar verhuurders zijn niet verplicht de huurprijs uit zichzelf te veranderen. Daarom raadt de Woonbond iedereen aan zelf de nieuwe huurprijs te berekenen via de Huurcommissie. 'Vooral mensen die nu tegen de maximumhuur aan zitten, moeten het checken', zegt een woordvoerder van de Woonbond. 'In principe verwacht ik dat de verhuurders zich aan de nieuwe puntentelling houden. Maar het kan nooit kwaad er zelf achteraan te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden