Hulpmiddel bij de schoonmaak

Mooi schoonmaken, dat is een contradictio in terminis. De daartoe bestemde apparatuur moet vooral praktisch zijn - uiterlijk en vorm doen er niet zo toe....

Hoewel? Laatst zagen we een prachtig gedesignede bezem, met een kleurige kunststof houder. Bij het zien van de prijs (75 gulden) devalueerde ie steeds meer tot een belachelijk geval waarmee je niet graag op de stoep gezien zou willen worden. Zo'n houding van 'kijk mij nou eens verantwoord vegen'. Ook de afwasborstel die rechtop kan staan, riekt naar overbodigheid. Waarom kan ie niet blijven hangen? Kan ie meteen druipen.

Tot dat soort overpeinzingen geeft de Hema Ontwerpwedstrijd aanleiding, die dit jaar in het teken stond van schoonmaakapparatuur. Dat is een lucratieve markt. Er wordt jaarlijks 1,4 miljard gulden aan spullen op dat gebied uitgegeven.

Aankomende industrieel ontwerpers werd gevraagd een systeem te ontwerpen dat geschikt is voor nat en droog, voor ramen of voor vloeren, dat goed opgeborgen kon worden en zou uitnodigen tot poetsen. Onmogelijke opdracht, en dat heeft de jury ook geweten: er kon geen eerste prijs worden uitgereikt. Dat was anders met de vorige edities van de competitie, die zulke overtuigende winnaars opleverden als een huispyama, fluitketel of keukenklok.

Van de 235 studenten die zich inschreven, stuurden uiteindelijk 45 een ontwerp in, dat werd beoordeeld op criteria als originaliteit, probleemoplossend vermogen, hygiëne, duurzaamheid, functionaliteit en prijs-kwaliteitverhouding. Niemand kwam met dé totaaloplossing. De eerste prijs werd daarom niet uitgereikt. De tweede wel, aan Barend Jorrit Achterkamp, voor The Glider. The Glider bestaat uit een grote en kleine houder waarin trekker, stoffer, mop en bezem geschoven kunnen worden. De jury is vooral te spreken over de overzichtelijkheid van het systeem. Dat Achterkamps vinding toch geen eerste prijs kreeg, komt doordat de vorm aantrekkelijker had gekund en over efficiënt opbergen niet is nagedacht. Maar The Glider zou wél passen in het Hema-assortiment.

Eervolle vermeldingen waren er voor de Wiswas van Guurt van Dijk, waarmee ramen gewassen en drooggetrokken kunnen worden, en de Compact Cleaner van Stefanie Gorrissen, beide geprezen om hun typische Hema-uitstraling.

Een nieuwe lichting ontwerpers kan vast haar tanden zetten in de volgende prijsvraag: een draaglijke schooltas. Nu gebleken is dat de middelbare scholieren gebukt gaan onder een boekenlast, is het nodig hen verlichting te brengen. En dan graag ook zo, dat ze met die tas in de groep kunnen scoren.

Jaap Huisman

Een selectie van de winnende ontwerpen is tot en met 23 juli te zien in de Witte Dame, Emmasingel 12 Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden