Hulp aan ontwikkelingslanden neemt toe ondanks recessie

Dankzij extra hulpprogramma’s van landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking vorig jaar wereldwijd heel licht toegenomen.

Dit heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bekendgemaakt. De OESO is hierover opgetogen omdat de hulp aan arme landen toenam ondanks de kredietcrisis. Veel landen kregen daardoor minder belastinggeld binnen en moesten meer uitgeven aan werkloosheidsuitkeringen en hulp voor banken.

Volgens de berekeningen van de OESO werd in 2009 bijna 120 miljard dollar (zo’n 80 miljard euro) aan ontwikkelingshulp gespendeerd. Dat is 0,7 procent meer dan in 2008. Het grootste deel van de nieuwe hulp, ruim 20 procent, bestond overigens uit leningen. Bijna 5 procent van de extra uitgaven was een gift.

De rijke landen gaven vorig jaar 0,3 procent van hun gezamenlijke bruto nationaal product (BNP) uit aan ontwikkelingshulp. In 2005 spraken zij in het Schotse Gleneagles, na de door Bono en Bob Geldof in gang gezette actie Live Aid, nog af minstens 0,7 procent van het BNP voor dit doel te reserveren. Net als in voorgaande jaren voldeden alleen Denemarken, Zweden, Noorwegen, Luxemburg en Nederland in 2009 aan dit doel. De Scandinavische landen voerden vorig jaar de hulp opnieuw flink op – met name Noorwegen en Finland. Maar de ontwikkelingshulp van Nederland nam af met 6,1 procent van 7,3 tot 6,8 miljard dollar (4,5 miljard euro).

Duitsland en Frankrijk liggen ver achter op de doelstelling van 0,7 procent van het BNP. Italië bracht de totale hulp vorig jaar zelfs terug van 5 tot 3,5 miljard dollar (2,3 miljard euro). ‘Premier Berlusconi zou uit de G8 moeten worden gegooid’, zegt Oliver Buston van ontwikkelingsorganisatie ONE Europe. ‘We hebben niets aan leiders die alleen maar handen schudden en aan het banket zitten.’

De totale toename is relatief. Als de hulp niet door de OESO zou zijn gecorrigeerd voor inflatie en wisselkoersveranderingen zou het totale bedrag vorig jaar zijn teruggelopen. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam is niet tevreden. ‘Het is een schandaal dat de helft van de landen heeft bezuinigd op de ontwikkelingssamenwerking.’ De Amerikaanse overheid verhoogde na de komst van de nieuwe president Obama haar hulpuitgaven met ruim 5 procent en was met een totale bijdrage van 28,7 miljard dollar (0,2 procent van het BNP) ’s werelds grootste donor. De bijdrage van de vijftien rijkste EU-lidstaten ging 0,2 procent omlaag tot 67,1 miljard dollar. Dit jaar komen de hulpuitgaven naar verwachting uit op 126 miljard dollar – bijna 15 procent minder dan de leiders van de G8 in 2005 afspraken.

Ontwikkelingshulp (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.