Huizenverkoop daalt; prijzen stijgen wel

Het aantal huizenverkopen daalt, maar de prijzen blijven stijgen. De NVM blijft bij haar verwachting dat de huizenprijs dit jaar met 2 procent zal stijgen.

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

In het eerste kwartaal van dit jaar werden 8 procent minder huizen verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het lijkt erop dat de kredietcrisis in de Verenigde Staten de woonconsument voorzichtiger heeft gemaakt, aldus de makelaarsvereniging.

De prijs van de gemiddelde verkochte woning blijft verder stijgen, signaleren de woningmarktonderzoekers van de NVM. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007 nam de prijs voor een woning met gemiddeld vier procent toe. Een gemiddelde woning kost momenteel 244 duizend euro, een stijging ten opzichte van twaalf maanden geleden met 3,2 procent. In het laatste kwartaal van 2007 lag de gemiddelde prijs voor een woning nog 2000 euro hoger, maar gecorrigeerd voor de lagere verkoopaantallen in de duurdere regio's zien de makelaars toch nog een stijging. De vierkante meterprijs nam toe met 0,7 procent.

Duurdere regio's
De NVM ziet een 'opvallende' terugval in het aantal hoger geprijsde woningen dat de afgelopen drie maanden werd verkocht. Hetzelfde geldt voor woningen in de duurdere regio's. In Amsterdam, Haarlem en Delft lag het aantal verkopen ongeveer een kwart lager dan in de laatste drie maanden van 2007. De prijzen in het hogere segment van de huizenmarkt stegen nog wel, al is het verschil met de toename in het goedkopere deel van de markt minder groot geworden.

In Amsterdam daalden de gemiddelde huizenprijzen fors. Het hardst daalden de prijzen in buurten waar ze eerder het meest waren gestegen. In sommige wijken zakten de prijzen zelfs met meer dan tien procent in drie maanden. Volgens de Amsterdamse makelaar Bakker daalde de prijs van een appartement in Amsterdam-Zuid gemiddeld zelfs met ruim twaalf procent tot 285.750 euro, meldde Het Parool donderdag. In Zeeburg, waarin ook de cijfers van IJburg zijn vervat, daalden de prijzen van appartementen met 10,4 procent tot 206.525 euro. In stadsdeel Noord stegen de prijzen wél, met 11,7 procent tot 168,060 euro voor een appartement.

De gemiddelde prijs van een doorsnee woning in Amsterdam is de laatste drie maanden volgens de NVM met 2,7 procent gedaald tot 259.000 euro. Appartementen daalden minder in prijs, met gemiddeld 2,4 procent tot 235.000 euro.

Een aantal regio's waar de prijzen de laatste tijd achterbleven, zoals rond Slochteren en Alphen, lijken weer wat terrein terug te winnen. Zij staan bij de regio's met de grootste prijsstijgingen, met groeiprecentages van respectievelijk 8 en 6,5 procent.

Luchtbel?
Een bericht van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat sprake zou zijn van een 'enorme luchtbel' in de Nederlandse woningmarkt en een overwaardering van de huizen met zo'n dertig procent wordt door Hukker naar de prullenmand verwezen. Hukker: 'Dat rapport deugt niet en dat is een kwalijke zaak. In onze contacten met het IMF is dat ook toegegeven. In de analyse is geen rekening gehouden met de hypotheekrente-aftrek die in Nederland geldt, aldus Hukker.

'Zo blijven woningen toch betaalbaar.' Ook houdt het IMF geen rekening met het structurele tekort aan woningen in Nederland. De bevolking groeit en de nieuwbouw blijft daar sterk bij achter. Hukker: 'De conclusie dat Nederland een ingrijpende prijsdaling staat te wachten, zoals in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk wordt niet door feiten ondersteund.'

Stevig fundament
Ook de dalende hypotheekrente, de toename van de lonen en de stabilisatie van de woningprijs vormen een stevig fundament onder de woningmarkt, zo meent Hukker. Hij verwacht niet dat de hypotheekrente op korte termijn sterk zal stijgen. Als de rente nog iets zou dalen, dan zal de consument daar niet veel meer van merken, denkt hij. 'De aanbieders zullen dan waarschijnlijk alleen hun marges wat oppoetsen.'

Hukker waarschuwt voor de toegenomen woonbelastingen als de onroerende zaak belasting en heffingen als die voor riool en water. 'Wonen moet geen melkkoe worden', aldus de NVM-voorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden