'Huizentax verkleint de ongelijkheid in vermogen'

Nederland moet een (progressieve) belasting op huizenbezit invoeren om iets te doen aan de grote vermogensongelijkheid. Zo'n huizenbelasting verkleint de verschillen tussen arm en rijk. Met de opbrengst ervan kan de inkomstenbelasting sterk worden verlaagd, en dat helpt weer om de werkloosheid te bestrijden.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Econoom Itai Agur stelt dit in zijn boek Voorbij de heilige huisjes van de Nederlandse economie, dat deze week verschijnt. Volgens Agur (34), die in Singapore woont en als externe consulent voor het IMF werkt, is de inkomensongelijkheid in Nederland klein, maar zijn de vermogensverschillen juist 'schokkend groot': de rijkste 10 procent bezit 60 procent van het vrije of verdeelbare vermogen, terwijl de armste helft - onder wie veel huurders - niet of nauwelijks vermogen heeft.

Moeilijk te ontduiken

Een oplopende belasting op de waarde van het eigen huis kan die scheve verhouding rechttrekken. Agur wijst erop dat onroerend goed in Nederland nu nauwelijks wordt belast, in tegenstelling tot onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan. Bovendien is een huizenbelasting niet of moeilijk te ontduiken of te ontwijken, anders dan andere vormen van vermogensbelasting. En het verstoort de arbeidsmarkt niet, zoals hoge inkomstenbelasting wel doet.

Agur denkt aan een basisbelasting van 1 procent van de waarde van het huis per jaar. Dat zou bijvoorbeeld kunnen oplopen tot 2 procent bij een huis van 2,5 ton, wat vijf mille belasting oplevert en 4 procent over een huis van 750 duizend euro, goed voor dertig mille belasting. De hypotheekrenteaftrek zou moeten verdwijnen, evenals overdrachtsbelasting en eigenwoningforfait. Om te voorkomen dat de net opkrabbelende huizenmarkt te zeer wordt verstoord bepleit Agur geleidelijke invoering van de veranderingen.

Interview met Itai Agur: 'Met een belasting op het eigen huis verklein je de enorme ongelijkheid'

Itai Agur Beeld Julius Schrank / de Volkskrant
Itai AgurBeeld Julius Schrank / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden