Huizenprijzen in regio Noord-Holland stijgen

Woningen in Noord-Holland zijn in het afgelopen kwartaal 2,5 procent in prijs gestegen. De winnaars op de huizenmarkt zijn de doorstromers, die dankzij de huidige lage rente en het stuwmeer aan te koop staande dure huizen groter gaan wonen....

Van onze verslaggever

Dat stellen onderzoekers van makelaarsgroep Kuijs Reinder Kakes op grond van cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over de woningmarkt in Noord-Holland. Het is volgens de onderzoekers niettemin te vroeg om te juichen. Het aanbod van koophuizen bevindt zich op recordhoogte en huizen staan steeds langer te koop.

Deze gelijktijdige trend van stijgende prijzen en groeiend aanbod is volgens woningmarktonderzoeker Bob Kuijs bijna onverklaarbaar. 'Het is een ratjetoe op de markt.' Wel ziet hij mensen profiteren. 'Doorstromers met een goed verkoopbaar huis profiteren van de lage rente en de dalende prijzen in het topsegment. Voor weinig geld kunnen zij nu aan extra vierkante meters komen.'

Uitschieters in Noord-Holland vormen de grote steden. In Amsterdam dalen de prijzen nog steeds - met 6,6 procent op jaarbasis - terwijl in Haarlem en Amstelveen een kentering te zien valt. Na een periode van forse dalingen stegen de woningprijzen in Amstelveen in het tweede kwartaal van 2003 met 8,9 procent en in Haarlem met 6,8 procent.

De Amsterdamse woningmarkt blijft een buitenbeentje. Jarenlang voerde de hoofdstad de ranglijst van prijsstijgigen aan, onder meer als gevolg van het geringe aanbod. Wie nu echter een woning zoekt in Amsterdam, heeft volop keus. 'Ons Amsterdamse team heeft het vooral druk met het verwerken van het grote aanbod', zegt Kuijs.

In het tweede kwartaal van 2003 daalde de prijs van een gemiddeld Amsterdamse woning met 1,1 procent tot iets meer dan twee euroton. Woensdag komt de NVM zelf met cijfers over de woningmarkt in heel Nederland.

De NVM heeft Amsterdamse makelaars gemaand het manipuleren van looptijden van te koop staande huizen te staken, meldde NRC Handelsblad zaterdag. Makelaars halen panden van de markt en bieden ze direct weer te koop aan. Gevolg: de gemiddelde looptijd van een huis in Amsterdam leek vorig jaar negen dagen korter dan feitelijk het geval was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden