Huizenprijzen 9,7 procent hoger in vergelijking met vorig jaar; vooral prijsstijging in grote steden

De huizenprijzen blijven stijgen, vooral in de grote steden en de Randstad.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw wijk? Ontdek het in deze multimediale visualisatie. 

Potentiële kopers bekijken een koopwoning in Haarlem tijdens een open huis. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM over het derde kwartaal van dit jaar. De gemiddelde woningprijs steeg naar 264 duizend euro. Dat is een stijging van 9,7 procent vergeleken met een jaar eerder.

Volgens de makelaars kent een steeds groter deel van de Randstad prijsstijgingen over een jaar die boven de 15 procent uitkomen: Leiden (18,8%), Den Haag en omgeving (18,0%), Almere (17,5%), Amsterdam (17,1%), Haarlemmermeer (16,7%) en het Gooi (15,5%). De prijs van verkochte woningen blijft de komende maanden verder toenemen, voorspelt de NVM. Op jaarbasis zou deze uitkomen op circa 9 procent.

Bijna een kwart van de verkochte woningen ging van de hand voor een bedrag dat uitkwam boven de vraagprijs. Nog eens 15 procent werd verkocht voor precies de vraagprijs. Voor de gemiddeld te koop staande woning wordt nu 337 duizend euro gevraagd. Dat is een stijging van 8,4 procent ten opzichte van vorig jaar.

In Amsterdam is de situatie het extreemst. In de hoofdstad is de vraagprijs gemiddeld 506 duizend euro, de gemiddelde verkoopprijs in het afgelopen kwartaal ligt op 378 duizend euro. Er werden slechts zo'n tweehonderd woningen met een vraagprijs tot 200 duizend euro verkocht en er stonden nog nooit zo weinig huizen te koop.

'Oververhit'

In de afgelopen twaalf maanden werden in Nederland zo'n 230 duizend huizen verkocht. De makelaars noemt de woningmarkt op veel plaatsen, met name in de steden, 'oververhit'. In steden als Amsterdam, Delft en Leiden is sprake van dalende verkoopaantallen door een gebrek aan aanbod, grote prijsstijgingen en een gebrek aan nieuwbouw.

In regio's waar het herstel van de woningmarkten relatief laat op gang is gekomen, werden juist meer verkopen gerealiseerd. In regio's als noord-Limburg, zuidoost-Groningen en Hardenberg werden ruim 30 procent meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder.

Terugval

Die terugval was het sterkst als het gaat om appartementen. Dat aanbod halveerde ongeveer in twaalf maanden, zeker in steden met veel appartementen als Delft (-53 procent), Den Haag (-50 procent) en Rotterdam (-48 procent).

Veel mensen zetten hun huis niet meer te koop voor ze een nieuwe woning hebben gevonden, denken de makelaars. Verkopen is immers makkelijk, een passende nieuwe woning vinden is juist moeilijk.

In die krappe woningmarkt neemt het aanbod van nieuwbouwwoningen juist toe. In het afgelopen kwartaal zijn ruim achtduizend nieuwbouwwoningen te koop gezet, ruim eenvijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de laatste twaalf maanden werden circa 46 duizend nieuwbouwwoningen verkocht. Zelfs dit aantal is niet voldoende om aan de sterk gestegen vraag naar nieuwe koopwoningen te voldoen, aldus de makelaars.

Voor starters is het kopen van een een huis steeds moeilijker geworden. Nieuwbouw richt zich steeds meer op het duurdere segment, stelt de NVM vast. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant.

Kopen steeds moeilijker

Voor starters is het kopen van een een huis steeds moeilijker geworden. Nieuwbouw richt zich steeds meer op het duurdere segment, stelt de NVM vast. Ook zijn corporaties de laatste jaren minder - doorgaans goedkopere - woningen gaan verkopen. Daarnaast zijn de leennormen voor starters aangescherpt. Op veel plekken moeten ze ook concurreren met beleggers, die vooral woningen in het goedkopere segment opkopen om te verhuren.

De afbouw van de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 met 3 procentpunt per jaar naar circa 37 procent - zoals het nieuwe kabinet heeft aangekondigd - noemt de NVM 'fors'. De vereniging verwacht echter dat de maatregel 'hoogstens een licht dempend effect' zal hebben op de woningmarkt, gezien de grote prijsstijgingen en vraag van dit moment en de extreem lage rente. Voorwaarde voor een zachte landing is echter wel dat de maatregel fiscaal wordt gecompenseerd via het eigenwoningforfait en verlaging van de inkomstenbelasting.

Dat het kabinet huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost nu toch eigenwoningforfait wil laten betalen (langzaam oplopend in dertig jaar) is volgens de makelaars 'een prikkel om toch nog een bepaalde hypotheekschuld aan te houden'. Onder de Wet Hillen waren zij juist vrijgesteld van die belasting, als aanmoediging om hun hypotheekschuld in te lossen.

De huizenmarkt is oververhit

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?
De visualisatie brengt de Nederlandse huizenmarkt in het tweede kwartaal van 2017 in beeld, in vergelijking met het tweede kwartaal van voorgaande jaren. Bekijk zelf de historische ontwikkelingen in de regio's door een postcode op te geven, door op de kaart te klikken of door een grafieklijn te selecteren.

Grote steden onderzoeken of inschrijving voor sociale huurwoning overal kan gelden
De vier grote steden onderzoeken of de regionale inschrijving voor een sociale huurwoning overal kan gaan gelden. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen weten of ze huurders zo meer flexibiliteit kunnen bieden. (+)

Amsterdamse toestanden in Flevoland: krappe woningmarkt en stijgende prijzen
In het tweede kwartaal van dit jaar moest in Almere ruim 16 procent meer worden betaald voor een huis. Hoe komt de markt daar ineens zo 'heet'? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden