Huizenmarkt zakt in 2013 verder weg

De bodem van de woningmarkt is nog lang niet bereikt, voorspellen de economen van ABN Amro. Zij verwachten dat er in 2013 nog eens 14 procent minder woningen worden verkocht en dat de gemiddelde woningprijs dat jaar 8 procent omlaag gaat.

In Heerlen staan veel huizen te koop Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Drie maanden geleden was de bank nog aanmerkelijk positiever. Toen voorzagen de economen een prijsdaling van 'slechts' 3 procent in 2013. Sindsdien is de dreiging van een lange recessie echter groter geworden. Bijna alle huishoudens voelen de bezuinigingen inmiddels in hun portemonnee. Banken zijn daardoor nog terughoudender geworden met het geven van een hypotheek. De marktindicator van de Vereniging Eigen Huis, de graadmeter voor verhuisenthousiasme, staat lager dan ooit.

Voor dit jaar voorspelt ABN Amro, net als makelaarsvereniging NVM, een prijsdaling van 5 procent. Als de 8 procent van 2013 daar nog eens bovenop komt, hebben de huizen in Nederland sinds het uitbreken van de crisis ongeveer eenvijfde van hun waarde verloren. En als er inderdaad in 2013 rond de honderdduizend huizen worden verkocht, is dat een halvering ten opzichte van de top van de markt.

Hypotheekrenteaftrek
De verwachtingen zijn niet meer dan een verwachting, zeggen de economen van de bank. Naast de grote onzekerheid over het verloop van de eurocrisis is ook de uitkomst van de verkiezingen ongewis. Het lijkt haast onvermijdelijk dat een nieuw kabinet iets zal doen aan de hypotheekrenteaftrek. Economen en belangenverenigingen roepen om het hardst dat daar iets aan gedaan moet worden.

In het Lenteakkoord van de Kunduz-coalitie is onder meer afgesproken dat alle starters op de woningmarkt vanaf de eerste dag de schuld binnen dertig jaar moeten aflossen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.