Huizenmarkt Nieuw-Zeeland is overspannen, dus mogen buitenlanders er vanaf nu geen huis meer kopen

Buitenlanders kunnen geen woningen meer kopen in Nieuw-Zeeland. De nieuwe premier Jacinda Ardern van de socialistische Labourpartij heeft dit besluit aangekondigd vanwege de overspannen huizenmarkt.

De buitenlandse vraag drijft de huizenprijzen op Beeld
De buitenlandse vraag drijft de huizenprijzen opBeeld

De huizenprijzen in het land zijn zo sterk gestegen dat veel Nieuw-Zeelanders - met name jongeren - geen kans meer hebben op de huizenmarkt. Oorzaken zijn volgens de regering de lage rente, het achterblijven van nieuwbouw en speculatie door buitenlanders.

In de aanloop van de verkiezingen van vorige maand was betaalbare huisvestiging een van de belangrijkste thema's. Ardern verweet in de campagne het kapitalistische systeem een absoluut falen in het bewerkstelligen van betaalbare huisvestiging voor iedereen.

De pas 37-jarige Ardern wil met het besluit ook de ongelijkheid in het land aanpakken. Ardern haalde bij de verkiezingen geen meerderheid, maar heeft inmiddels een coalitie kunnen vormen met de de kleine protectionistische partij NZ First, met gedoogsteun van de groenen. Woensdag werd de nieuwe regering ingezworen. Hiermee komt een einde aan negen jaar van conservatief bewind. 'We hebben besloten tot een verbod op de aankoop van bestaande woningen door buitenlandse speculanten', aldus Ardern. De wet moet nog voor Kerstmis door het parlement worden goedgekeurd. Vooral Chinezen hebben massaal woningen gekocht in Nieuw-Zeeland.

De huizenprijzen in Wellington, de hoofdstad van het land, zijn de afgelopen twaalf maanden met bijna 20 procent gestegen. Die in Auckland, de grootste stad van het land, stegen met 10 procent. Een woning in Auckland kost nu gemiddeld 845 duizend Nieuw-Zeelandse dollar (500 duizend euro).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden